Business & Finance Δευτέρα 31/05/2021, 13:22
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς ο Βιτάλικ Μπουτέριν διάλεξε το όνομα του Ether

Πώς ο Βιτάλικ Μπουτέριν διάλεξε το όνομα του Ether

Ο Βιτάλικ Μπουτέριν, δημιουργός του Ethereum και ένας από τους νεότερους δισεκατομμυριούχους στον κόσμο, εμπνεύστηκε το όνομα του κρυπτονομίσματός του από μία αρχαία επιστημονική θεωρία. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Καμίλα Ρούσο, πρώην δημοσιογράφος του Bloomberg και ιδρύτρια της πλατφόρμας ειδήσεων The Defiant.

Στο βιβλίο της The Infinite Machine, η Ρούσο αναφέρει ότι ο Μπουτέριν είχε καταφύγει σε βιβλία και ταινίες επιστημονικής φαντασίας για να αντλήσει έμπνευση. Κάποια στιγμή σερφάροντας στο Διαδίκτυο έπεσε πάνω στον όρο ««αιθέρας» (στα αγγλικά ether). 

Ο αιθέρας σύμφωνα με την αρχαία και την μεσαιωνική αντίληψη ήταν το υλικό που γέμιζε τον χώρο του σύμπαντος γύρω από την γήινη σφαίρα. Ήταν το πέμπτο στοιχείο μαζί με τη φωτιά, τον αέρα, το νερό και τη γη από τα οποία φτιάχθηκε ο κόσμος. Ενώ τα τέσσερα στοιχεία δομούσαν τον γήινο κόσμο, ο αιθέρας πιστευόταν ότι δομούσε τον ουρανό, τους πλανήτες και τα άστρα. Η ιδέα αυτή για τον αιθέρα διατηρήθηκε και στον Μεσαίωνα με την Αλχημεία. Ακόμη και τον 19ο αιώνα όμως επιστήμονες θεωρούσαν ότι ο αιθέρας ήταν διαφανής, χωρίς βάρος, χωρίς τριβή και μη ανιχνεύσιμος. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο αιθέρας δεν υπάρχει. 

Ο Βιτάλικ δεν πτοήθηκε από το γεγονός ότι ο αιθέρας αναφερόταν σε μη υπαρκτή ουσία. Ήθελε με το όνομα αυτό να δείξει ότι το κρυπτονόμισμά του θα ήταν το ανεπαίσθητο μέσο για κάθε εφαρμογή, όπως ακριβώς πίστευαν στον Μεσαίωνα, σύμφωνα με τη Ρούσο. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News