Μεγάλη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις ελληνικών και ιταλικών
Την «τιμητική» τους είχαν τα ελληνικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια μηνός, καθώς τα χρηματιστήρια και τα κρυπτονομίσματα ανέκαμψαν από την προχθεσινή πτώση τους.
Οι αποδόσεις του ευρώ, καθοδηγούμενες από αυτές των πιο ριψοκίνδυνων ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου, σημείωσαν σημαντική αποκλιμάκωση. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 1,06%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 11 Μαρτίου. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε αντίστοιχη αποκλιμάκωση επιστρέφοντας στο 1,03%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 11 Μαρτίου, με το spread στις 113 μονάδες βάσης. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74 εκατ.ευρώ.
Ο Ρίτσαρντ ΜακΓκουάιρ, αναλυτής της Radobank, αναφέρει ότι ενώ οι κινήσεις αυτές μοιάζουν με επιστροφή στο ρίσκο με μετοχές και ομόλογα χαμηλότερης αξιολόγησης να κινούνται ανοδικά σε μία ταυτόχρονη κίνηση, η πτώση του βασικού μέτρου αναφοράς για τις πληθωριστικές προσδοκίες και η υποχώρηση των τιμών πετρελαίου δεν συνάδουν με την άποψη αυτή. Το μέτρο της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια εβδομάδας, κάτω από το 1,57%. Ενδεικτικές και οι δηλώσεις του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, που είπε ότι θα πρέπει να “γίνει ακόμη πολύ δουλειά” για να αυξηθεί ο πληθωρισμός στο 2%.
Ενώ όμως στην ευρωπεριφέρεια, οι αποδόσεις σημείωσαν πτώση, στον «πυρήνα» δεν υπήρξε κινητικότητα με τις αποδόσεις να παραμένουν σταθερές στο -0,11% αφού μάλισταν αυξήθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης. Τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed έδειξαν ότι κάποιοι αξιωματούχοι σκέφτονται πως κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουν οι συζητήσεις για περιστολή των αγορών στοιχείων ενεργητικού, στις επόμενες συνεδριάσεις, εάν η οικονομία συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς. Ωστόσο, τα πρακτικά δεν είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στα γερμανικά ομόλογα όσο στα αμερικανικά. «Οι Ευρωπαίοι επενδυτές παρακολουθούν την ΕΚΤ και γνωρίζουν ότι δεν βρίσκεται στην ίδια θέση με αυτή της Fed», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank Αντι Κόσορ.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News