Αγορές: Συμπληγάδες πέτρες πληθωρισμός και κρυπτονομίσματα
Η βουτιά της τιμής του Bitcoin συμπαρέσυρε ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων
Αναταράξεις ευρείας κλίμακας χτύπησαν σήμερα τις αγορές σε όλο τον κόσμο, με τους επενδυτές να επιδίδονται εκ νέου σε μαζικό sell-off.
Αν η καλή ημέρα φαίνεται από το πρωί, τότε τα πρώτα μηνύματα φρόντισαν να προκαταβάλουν τις αγορές για το τι πρόκειται να ακολουθήσει σήμερα, μηνύματα προερχόμενα από την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Η τιμή του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος με όρους κεφαλαιοποίησης του Bitcoin, πραγματοποίησε σήμερα μια απίστευτη βουτιά φθάνοντας ακόμη και υπό των 29.000 δολαρίων, στη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2020, καταγράφοντας εκείνη τη στιγμή απώλειες περί του 55% σε σχέση με το τελευταίο ιστορικό υψηλό ρεκόρ στα 64.374 δολάρια, στις 14 Απριλίου. Ακόμη και με την επιστροφή της τιμής του στα 37.200 δολάρια, οι απώλειες στην κεφαλαιοποίηση ανέρχονται σε διάστημα κάτι περισσότερο του ενός μηνός, στα 500 δισ. δολάρια, φθάνοντας στα επίπεδα στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Η βουτιά αυτή της τιμής του μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος συμπαρέσυρε ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων και είναι χαρακτηριστικό, ότι οι σημερινές συνολικές απώλειες στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς των εν λόγω νομισμάτων, άγγιξαν το 1 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters.
Η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Coinbase εν μέσω αυτής της αναστάτωσης τέθηκε εκτός λειτουργίας. «Υπάρχουν κάποια προβλήματα στην πλατφόρμα και ορισμένες λειτουργίες δεν είναι πλήρως διαθέσιμες. Εξετάζουμε αυτά τα προβλήματα και θα σας ενημερώσουμε εκ νέου» δήλωσε ο εκπρόσωπος της εταιρείας, μιλώντας στο CNBC. Αποτέλεσμα των προβλημάτων είναι η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να υποχωρεί κατά περίπου 10%.
Το Bitcoin από εκεί που είχε εξελιχθεί το αγαπημένο περιουσιακό στοιχείο ιδιαίτερα για τους «εναλλακτικούς» επενδυτές, τείνει να γίνει το «μαύρο πρόβατο».
Δεν είναι μόνο ο εντυπωσιακός διπλασιασμός της κεφαλαιοποίησής του σε διάστημα λιγότερο των πέντε μηνών, είναι και το γεγονός ότι ξεπέρασε το ορόσημο του 1 τρισ. δολαρίων, πιο γρήγορα από οποιοδήποτε asset στην ιστορία, σε διάστημα δώδεκα ετών.
Υπήρξε μια περίοδος ειδικότερα τον Απρίλιο κατά την οποία άπαντες ασχολήθηκαν μαζί του, όπως η Tesla που ανακοίνωσε ότι έχει επενδύσει 1,5 δισ. δολάρια σε Bitcoin και ότι θα δέχεται από του πελάτες πληρωμές με το εν λόγω κρυπτονόμισμα.
Στη συνέχεια οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες αποκάλυπταν σχέδια για να προσφέρουν επιλογές στους πελάτες τους σε Bitcoin, ενώ και οι μεγάλες εταιρείες επεξεργασίας ηλεκτρονικών πληρωμών (Visa, Mastercard, PayPal), ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν τα συστήματά τους για να κάνουν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.
Και το επιστέγασμα ήρθε όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Καναδά, ενέκρινε ETFs να διαπραγματεύονται στις χρηματιστηριακές αγορές της χώρας της Βόρειας Αμερικής, σε Bitcoin.
Μετά την «ακμή» όμως ήρθε η «αποκαθήλωση». Το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν από τον άνθρωπο που το απογείωσε, τον CEO της Tesla, Έλον Μασκ, ο οποίος πήρε πίσω την προηγούμενη ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα, δηλώνοντας μέσω του Twitter ότι η εταιρεία του δεν θα δέχεται συναλλαγές με Bitcoin, επικαλούμενος τη μεγάλη κατανάλωση ενέργειας που απαιτείται για την εξόρυξή του. Ο «λογαριασμός» γράφει εκείνη την ημέρα 365 δισ. δολάρια σε απώλειες, σε ολόκληρη την αγορά των κρυπτονομισμάτων.
Σήμερα ωστόσο το σημερινό «κατρακύλισμα» προήλθε από την έντονη κριτική της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας και της Επιτροπής Τραπεζών και Ασφαλιστικών Εταιρειών της χώρας. «Οι τιμές των κρυπτονομισμάτων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη, για να βυθιστούν στη συνέχεια, οι κερδοσκοπικές συναλλαγές έχουν επιστρέψει. Αυτό πλήττει την ασφάλεια της περιουσίας των ανθρώπων και ανατρέπει τη φυσιολογική οικονομική και χρηματοπιστωτική τάξη» τονίζουν, στην κοινή ανακοίνωσή τους.
Θέση ιδιαίτερα καυστική πήρε και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος. «Όταν δυσκολεύεσαι να πεις εάν αυτό που έχεις μπροστά σου είναι μία πραγματική επένδυση, τότε μάλλον δεν είναι πραγματική επένδυση» είπε χαρακτηριστικά την τηλεόραση του Bloomberg. «Πρόκειται για ένα ενεργητικό με πολύ αδύναμα θεμελιώδη το οποίο σίγουρα θα υπόκειται σε έντονη μεταβλητότητα» συνέχισε αναφερόμενος στα κρυπτονομίσματα.
Οι αγορές εντωμεταξύ παραμένουν σε κατάσταση επιφυλακής, εν μέσω ενός επενδυτικού αναβρασμού ότι ο πληθωρισμός που επανακάμπτει θα γίνει αιτία να αποσυρθούν νωρίτερα τα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες.
Μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος σε ετήσια βάση έτρεξε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών, ήρθαν σήμερα τα αντίστοιχα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή σε Ευρωζώνη και Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, όπου καταγράφηκε ποσοστό 1,6% και 1,5% αντίστοιχα σε ετήσια βάση (στη Βρετανία μάλιστα ο ρυθμός υπερδιπλασιάσθηκε σε σχέση με το 0,7% του Μαρτίου), για να επιβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός στις μεγάλες οικονομίες επανέρχεται.
Τα σημερινά στοιχεία δίνουν σήμα για ρευστοποιήσεις στους επενδυτές και μαζί με την αγορά των κρυπτονομισμάτων, αρχίζει και η «αιμορραγία» στις μετοχές και στα ομόλογα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με απώλειες 1,51%, σε μια από τις χειρότερες ημέρες του για το 2021, ενώ στη Wall Street οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες με την έναρξη της συνεδρίασης «μπήκαν στα κόκκινα»και κινούνται με απώλειες μικρότερες του 1%.
Ρευστοποιήσεις ευρείας κλίμακας παρατηρήθηκαν και στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund να «αναρριχάται» στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών στο -0,08, ωστόσο στη συνέχεια οι επενδυτές στράφηκαν ξανά στην ασφάλεια των κρατικών τίτλων χρέους προς το τέλος της σημερινής συνεδρίασης στην Ευρώπη και έτσι οι αποδόσεις τους επέστρεψαν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με χθες.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News