Business & Finance Πέμπτη 13/05/2021, 22:45
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Αργυρος: Με ράλι 74% – Γιατί θα συνεχιστεί η άνοδος

Αργυρος: Με ράλι 74% – Γιατί θα συνεχιστεί η άνοδος

Συνήθως επισκιάζεται από τη λάμψη του χρυσού, όμως η τιμή του αργύρου έκανε πέρυσι άλμα μεγαλύτερο από 70%, με στρατηγικούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι το ράλι πιθανότατα θα συνεχιστεί, καθώς αρχίζει να επαναλειτουργεί η παγκόσμια οικονομία. 

Η ζήτηση για το πολύτιμο μέταλλο έχει εκτιναχθεί στα ύψη τους τελευταίους 12 μήνες, με την τιμή του να διαπραγματεύεται γύρω στα 27 δολάρια η ουγκιά, που σημαίνει αύξηση 74% από πέρυσι, όταν είχε διολισθήσει στα 15,5 δολάρια η ουγκιά. Συγκριτικά, η τιμή του χρυσού έχει ενισχυθεί μόλις 6,4% μέσα σε ένα χρόνο. 

Η εντυπωσιακή άνοδος του αργύρου αποδίδεται στο γεγονός ότι το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται σε μία σειρά από καθημερινά προϊόντα, από ηλεκτρονικά έως κοσμήματα και νομίσματα. Ο Ολε Χάνσον, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών για εμπορεύματα της Saxo Bank, αναφέρει ότι παρότι το 50% της ζήτησης για άργυρο προέρχεται από τον χώρο της βιομηχανίας, το υπόλοιπο έχει να κάνει με τους επενδυτές. «Η βιομηχανική ζήτηση είναι ο βασικός λόγος πίσω από την ξέφρενη πορεία του αργύρου στη διάρκεια του τελευταίου έτους», αναφέρει ο Χάνσον, ο οποίος ωστόσο δεν παραλείπει να σημειώσει και την αυξημένη χρήση του πολύτιμου μετάλλου στις πράσινες τεχνολογίες, όπως στην κατασκευή ηλιακών πάνελ. 

Ακόμη και στα σημερινά του επίπεδα όμως, η τιμή του αργύρου υπολείπεται κατά πολύ από τα ιστορικά υψηλά του 2011, οπότε είχε αγγίξει τα 50 δολάρια η ουγκιά.

Ωστόσο, ο Μαξ Λέιτον, γενικός διευθυντής της Commodities Research στο Citi Global Markets, επισημαίνει ότι το ράλι μπορεί να διαρκέσει όσο η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να δέχεται τον αντίκτυπο από την πανδημία του κορωνοϊού, καθότι οι σημερινές συνθήκες αναγκάζουν τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη να διατηρούν χαμηλά τα επιτόκια, με αποτέλεσμα να ευνοείται η ζήτηση για επενδύσεις. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News