IEA: Η ζήτηση πετρελαίου θα υπερκαλύψει την προσφορά το 2021
Οι προβλέψεις αυτές λειτούργησαν καταλυτικά για τις τιμές του ορυκτού καυσίμου
Ισχυρό «ριμπάουντ» της ζήτησης πετρελαίου αναμένει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2021, καθώς όπως δήλωσε σήμερα Τετάρτη, έχει ήδη ξεπεράσει την προσφορά και το χάσμα αυτό αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι το Ιράν ενδεχομένως να αυξήσει τις εξαγωγές του, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού ισχυροποιούν την παγκόσμια οικονομία.
Οι προβλέψεις αυτές λειτούργησαν καταλυτικά για τις τιμές του ορυκτού καυσίμου, με αυτή του μπρεντ περί τις 15:45 ώρα Ελλάδος να ενισχύεται κατά 1,21% στα 69,38 δολάρια το βαρέλι και του αργού να σημειώνει άνοδο περί του 1,32% στα 66,16 δολάρια το βαρέλι.
Όπως επισημαίνει η Υπηρεσία στον τακτικό της μηνιαίο δελτίο με τις προβλέψεις της, «η αναμενόμενη ανάπτυξη των προμηθειών στο υπόλοιπο της τρέχουσας χρονιάς, δεν πλησιάζει σε καμία περίπτωση τις προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση, μετά το β΄ τρίμηνο.
Η παραγωγή του ΟΠΕΚ+ (οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συν κάποιες χώρες σύμμαχοι όπως η Ρωσία), υπολείπεται της ζήτησης περί των 150.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου και αναμένεται η έλλειψη αυτή να διευρυνθεί στα 2,5 εκατ. bpd, έως το τέλος του 2021, όπως σημειώνει.
Από το 2017 οι χώρες του ΟΠΕΚ+ έχουν προχωρήσει σε περικοπές της ημερήσιας παραγωγής προκειμένου να προσφέρουν στήριξη στις τιμές, ενώ πέρυσι μετά το χτύπημα της πανδημίας προέβησαν σε περικοπές ρεκόρ, τις οποίες όμως έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν, με τον ρυθμό των περικοπών να επιταχύνεται από αυτόν τον μήνα.
«Τι διευρυμένο χάσμα της προσφοράς και της ζήτησης, ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω χαλάρωση των ημερήσιων περικοπών από τον ΟΠΕΚ+, ή απόσυρση ακόμη περισσοτέρων αποθεμάτων», αναφέρει η ΙΕΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι τα αποθέματα του πετρελαίου έχουν πλησιάσει κοντά στον πενταετή μέσο όρο, αφού έφθασαν σε πολύ υψηλά επίπεδα μετά την πανδημία.
Η διαμόρφωση των αποθεμάτων κοντά στον πενταετή μέσο όρο, παράλληλα με τη στήριξη των τιμών, ήταν οι στόχοι για τους οποίους τέθηκαν σε εφαρμογή οι περικοπές στην ημερήσια παραγωγή.
Στην περίπτωση που οι συζητήσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν για την πυρηνική συμφωνία έχουν αίσιο τέλος και η παραγωγή της ασιατικής χώρας επιστρέψει στην αγορά πετρελαίου, η έλλειψη της προσφορά αναμένεται να διαμορφωθεί στα 1,7 εκατ. bpd.
Στο ενημερωτικό δελτίο η ΙΕΑ αναφέρει ότι η ανάκαμψη εκτός ΟΠΕΚ+ κινείται με βραδύτερους ρυθμούς από το αναμενόμενο, καθώς η πανδημία έχει καθυστερήσει έργα που αφορούν το ορυκτό καύσιμο στην Βραζιλία και τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ έχει επιφέρει πλήγμα και στη συντήρηση των εγκαταστάσεων στον Καναδά.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News