Wall Street: Ρευστοποιήσεις και έντονη μεταβλητότητα
Mε πτώση έκλεισε η Wall Street, παρότι κατάφερε να «μαζέψει» τις απώλειές της, σε μία από τις πιο νευρικές και ασταθείς συνεδριάσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Οι μετοχές τεχνολογίας δέχθηκαν καίριο πλήγμα στην αρχή της συνεδρίασης, εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του πληθωρισμού και τις υψηλές αποτιμήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ρευστοποιήσεις.
Ομως, σε ένα ξαφνικά γύρισμα, οι μετοχές τεχνολογίας ανέκαμψαν καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στα μεγάλα ονόματα, όπως Amazon και Netflix, αφήνοντας την υπόλοιπη αγορά στο «κόκκινο».
Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με οριακή πτώση 0,09%, αφού όμως αρχικά υποχωρούσε περισσότερο από 2%. Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,36%, παρασυρόμενος από την πτώση των μετοχών Home Depot και Boeing. Αντίστοιχα, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 0,87% καθώς και οι ένδεκα κλάδοι του κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος.
Στην αρχή της συνεδρίασης, η τεχνολογία πυροδότησε νέο γύρο ρευστοποιήσεων που επεκτάθηκε σε ολόκληρη την αγορά, από τις μετοχές τραπεζών έως την ενέργεια και τη βαριά βιομηχανία. Ωστόσο, οι περισσότερες τεχνολογικές ανέκαμψαν από τις αρχικές τους απώλειες στο κλείσιμο της συνεδρίασης.
Πίσω από την πτώση της τεχνολογίας βρίσκονται οι ανησυχίες για αύξηση του πληθωρισμού, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή που ανακοινώνονται αύριο στις ΗΠΑ. Ειδικά οι μετοχές τεχνολογίας επηρεάζονται πρώτες από τις πληθωριστικές ανησυχίες και τη συνεπακόλουθη άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων, καθώς υπονομεύεται η αξία των μελλοντικών κερδών τους.
Τους φόβους για πληθωρισμό υποκίνησαν και οι τιμές εμπορευμάτων που βρίσκονται στα ύψη και οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας, παρά τις διαβεβαιώσεις της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι πρόκειται για προσωρινή μόνο αύξηση του πληθωρισμού που δεν προβλέπεται να εξελιχθεί σε μόνιμη μακροπρόθεσμη τάση. Τα τελευταία στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας σε αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ το Μάρτιο, σε μία ακόμη απογοητευτική ένδειξη για την αγορά εργασίας.
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι η προσφορά σε εργατικό δυναμικό δεν συμβαδίζει με την αύξηση της ζήτησης καθώς οι επιχειρήσεις δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό. Οι ελλείψεις αυτές σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες που παρατηρούνται στην αλυσίδα προσφοράς θα μπορούσαν να οδηγήσουν, εν όψει της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης, σε αναπόφευκτη άνοδο των τιμών, προειδοποιούν αναλυτές.
Ο κορυφαίος διαχειριστής αντισταθμιστικού ταμείου Στάνλεϊ Ντρακενμίλερ, παρότι παραμένει σε θέση αγοράς απέναντι στις μετοχές, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι τα άνευ προηγουμένου υποστηρικτικά μέτρα από Fed και αμερικανική κυβέρνηση θέτουν σε κίνδυνο το καθεστώς του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος διοχετεύοντας υπερβολικό χρήμα σε μία οικονομία που είναι ήδη υπερθερμασμένη.
Ενδεικτική της έντονης μεταβλητότητας στη σημερινή συνεδρίαση η κίνηση του δείκτη CBOE, που αποτυπώνει την αγωνία των επενδυτών και ο οποίος άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο μηνών.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News