Wall Street: Συνεχίζεται ο «κατήφορος» για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση
Χθες ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση έχοντας δεχθεί «βαρύ χτύπημα»
Οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα Τρίτη στη Wall Street, μετά το χθεσινό sell-off που πυροδοτήθηκε από τον τεχνολογικό κλάδο και το οποίο έχει «ματώσει» σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια, με τα κυριότερα ευρωπαϊκά να καταγράφουν απώλειες πέραν του 2%.
Χθες ο τεχνολογικός Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση έχοντας δεχθεί «βαρύ χτύπημα», καταγράφοντας απώλειες της τάξεως του 2,55% και ήταν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου που συμπαρέσυραν το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στα «κόκκινα».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Dow Jones, μπήκε στη συνεδρίαση με φόρα από τη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής, όταν και σημείωσε ιστορικό υψηλό ρεκόρ για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, κάτι που έκανε και χθες και μάλιστα με εμφατικό τρόπο, καθώς έσπασε το φράγμα και των 35.000 μονάδων, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά στις 35.091,56 μονάδες.
Όμως στη συνέχεια έμεινε από δυνάμεις και δεν κατάφερε να κρατήσει αντιστάσεις, κλείνοντας εντέλει κι εκείνος με απώλειες έστω και οριακές της τάξεως του 0,10%, ενώ χαμηλότερα κατά 1,04% έκλεισε ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500.
Οι φόβοι για άνοδο του πληθωρισμού και ταυτόχρονη αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και απόσυρση των μέτρων στήριξης, έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στους επενδυτικούς κύκλους, ανησυχίες που παραδοσιακά πλήττουν τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς θεωρούνται εταιρείες που ευνοούνται από τα χαμηλά επιτόκια και τον υποτονικό πληθωρισμό. Αποτέλεσμα οι επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη τους στις μετοχές ανάπτυξης και να στραφούν στις κυκλικές, σε αυτές δηλαδή που ακολουθούν τους κύκλους της οικονομίας.
Αξίζει να αναφερθεί το γεγονός ότι από τις αρχές του τρέχοντος μήνα έως χθες, οι απώλειες των 10 εταιρειών που απαρτίζουν τη λεγόμενη ομάδα FANG+ΤΜ (οι εταιρείες FAANGs, συν οι Tesla, Alibaba και Twitter), έχουν ξεπεράσει τα 442 δισ. δολάρια και όπως δείχνουν τα πράγματα, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση το ποσό αυτό μπορεί και να πλησιάσει ή να ξεπεράσει τα 500 δισ. δολάρια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το διήμερο sell-off, έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών βρίσκεται εν εξελίξει. Από τις 439 εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης S&P 500 που είχαν ανακοινώσει τα αποτελέσματά τους έως την περασμένη Παρασκευή, περισσότερο από το 85% εξ αυτών, έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών, οι οποίοι πλέον αναμένουν ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 θα είναι αυξημένα πέραν του 50% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2020.
Στο πρώιμο στάδιο της συνεδρίασης ο Dow Jones χάνει σχεδόν 1%, ο S&P 500 λίγο περισσότερο από -1%, με τον τεχνολογικό Nasdaq να υποχωρεί σχεδόν κατά 1,20%.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News