Business & Finance Τρίτη 11/05/2021, 14:38
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στο «βαθύ» κόκκινο, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη 

Στις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα οι ρευστοποιήσεις έχουν «πάρει» φωτιά

Χρηματιστήριο: Στο «βαθύ» κόκκινο, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη 

Με το γενικευμένο πτωτικό κλίμα που έχει κυριεύσει τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο συμπλέει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, παραδίδοντας όχι μόνο τα κέρδη από τη χθεσινή συνεδρίαση, αλλά καταγράφοντας και απώλειες που αγγίζουν το 2%. 

Στις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα οι ρευστοποιήσεις έχουν «πάρει» φωτιά, ένα sell-off που πυροδοτήθηκε από τον τεχνολογικό κλάδο στη Wall Street χθες βράδυ, με τον τεχνολογικό κλάδο να «κατρακυλάει» 2,55%.

Οι υψηλές αποτιμήσεις των τεχνολογικών εταιρειών, οι οποίες εν μέσω της πανδημίας είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν μεγάλα κέρδη, είναι ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους επενδυτές το προηγούμενο διάστημα, φοβούμενοι ότι σε ενδεχόμενη ενεργοποίηση του πληθωρισμού ανά τον κόσμο, οι εταιρείες αυτές θα είναι από τις μη ευνοημένες. 

Από χθες οι προσδοκίες για άνοδο του πληθωρισμού έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους και σε συνδυασμό με τις διαθέσεις των ρυθμιστικών αρχών της Κίνας, να εντείνουν τον έλεγχό τους στις τεχνολογικές εταιρείες, στη προσπάθειά τους να ανακόψουν τη «γιγάντωσή» τους, έχει προκαλέσει το sell-off, το οποίο ξεκίνησε χθες από τη Wall Street και οι δονήσεις του έγιναν κάτι παραπάνω από αισθητές και στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του κόσμου. 

Στα της Λεωφόρου Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης περί τις 14:20 ώρα Ελλάδος, υποχωρεί κατά 1,86%, στις 889,37 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης προσέγγισε «επικίνδυνα» τη στήριξη των 884 μονάδων, φθάνοντας έως τις 886,58 μονάδες, με τον τζίρο μέχρι αυτή την ώρα στα 46 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην αναθεώρηση των δεικτών MSCI, καθώς είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί η μετοχή της Eurobank, κάτι που αναμενόταν ευρέως και κατά την προηγούμενη αναθεώρηση. Στην περίπτωση που η μετοχή της ελληνικής τράπεζας συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI, θα είναι μια σημαντικά θετική εξέλιξη  για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αναμένεται να εισρεύσουν «φρέσκα» κεφάλαια από ξένους επενδυτές. Ως γνωστόν, επί του παρόντος ο MSCI Greece αριθμεί μόλις τρία μέλη (ΟΤΕ με στάθμιση 43,52%, ΟΠΑΠ με 34,27% και Jumbo με 22,21%) και καμία τραπεζική μετοχή. Στην αγορά, πάντως, οι προσδοκίες είναι πολύ υψηλές για την είσοδο της Eurobank στον ελληνικό δείκτη. 

Η αναμονή αυτή ωστόσο δεν έχει βοηθήσει τις μετοχές των τραπεζών, καθώ πέραν από της Attica Bank που πραγματοποιεί ράλι 10,30%, οι υπόλοιπες κινούνται πτωτικά, με αυτές των Alpha και Εθνικής να πλησιάζουν το -4%, ενώ Eurobank και Πειραιώς υποχωρούν κατά 2,63% και 2,87% αντίστοιχα και κάπως έτσι ο τραπεζικός δείκτης έχασε τις 600 μονάδες, αποδυναμωμένος κατά 3,35% στις 585,84 μονάδες. 

Απώλειες πλέον του 2% παρουσιάζουν από τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ, ενώ «κόντρα στο ρεύμα» κρατώντας αντιστάσεις πηγαίνουν οι μετοχές των Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή, σημειώνοντας άνοδο 1% και 0,68%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News