Συντεταγμένη υποχώρηση των χρηματιστηρίων, έντονη μεταβλητότητα στα κρατικά ομόλογα
Παραμένουν για δεύτερη διαδοχική ημέρα οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές, με τη διαφορά ότι σε σχέση με χθες σήμερα είναι πιο έντονες, την ίδια ώρα που στην αγορά των κρατικών ομολόγων οι αποδόσεις των περισσοτέρων κρατικών τίτλων χρέους μετά την αρχική άνοδο, έχουν αναστρέψει πορεία και κινούνται πτωτικά.
Για τους Ευρωπαίους επενδυτές και όχι μόνο, η σημερινή εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς την ερχόμενη Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης των μελών του δ.σ. της, για να καθορίσουν τη νομισματική της πολιτική.
Σε σχέση με την προηγούμενη συνεδρίαση όταν και η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει τις αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματός της έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (ΡΕΡΡ), η κατάσταση είναι κάπως διαφορετική.
Κι αυτό γιατί έχουν αναδυθεί φωνές εντός των «τειχών» της ΕΚΤ, οι οποίες κάνουν λόγο για επιβράδυνση των αγορών ομολόγων (κι ενώ ακόμη δεν είχε στεγνώσει το μελάνι από τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης), κυρίως από τη Γερμανία και την Αυστρία.
Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα τόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο αντιπρόεδρος της Λουίς ντε Γκίντος, εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους για την οικονομία της Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων πρέπει να παραμείνουν ακόμη σε ισχύ.
Το διαρκές πρόβλημα της ανώτατης ευρωπαϊκής τραπεζικής αρχής ήταν και παραμένει ένα: ο πληθωρισμός ο οποίος τα τελευταία χρόνια να παραμένει χαμηλότερα από τον στόχο του πλησίον, αλλά κάτω από το 2%.
Όσο επιμένει πεισματικά να μην κινείται υψηλότερα, δύσκολα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε σύσφιξη της χαλαρής νομισματικής της πολιτικής. Οι αντικρουόμενες απόψεις στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δείχνει να προβληματίζει τους επενδυτές, οι οποίοι χθες και σήμερα έμειναν μακριά από τις ευρωπαϊκές μετοχές.
Διστακτικότητα όμως διακρίνει και τους επενδυτές στον υπόλοιπο κόσμο, αφού χθες η Wall Street επίσης σημείωσε απώλειες, ενώ ίδια εικόνα παρουσίασαν ως επί το πλείστον τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα. Αυτή η επενδυτική «απομάκρυνση» από τις μετοχές έρχονται κι ενώ την προηγούμενη εβδομάδα τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούσαν τις οικονομίες των ΗΠΑ και της Κίνας, ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά κι ήταν η πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, που οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, έδειξαν ότι έχουν μπει σε πορεία ανάκαμψης.
Η Ευρώπη
Σήμερα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 προσεγγίζει το -1,20%, δεχόμενος έντονες πιέσεις από τον τραπεζικό κλάδο, των πρώτων υλών και των λιανικών πωλήσεων.
Στο επίκεντρο των επενδυτών, για τον λάθος λόγο όμως, έχουν βρεθεί οι μετοχές των καπνοβιομηχανιών, μετά τις αναφορές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ζητήσει από τις εταιρείες του κλάδου να περιορίσουν τα επίπεδα νικοτίνης στα τσιγάρα που θα πωλούνται στις ΗΠΑ. Οι μετοχές των British American Tobacco και Imperial Brands, καταγράφουν απώλειες πέραν του 6,5%, ενώ πλησίον του -2,80%, διαπραγματεύεται η μετοχή της Swedish Match.
Οι μετοχές των δύο πρώτων έχουν συμπαρασύρει το χρηματιστήριο του Λονδίνου, το οποίο υποχωρεί σχεδόν 1,20%, ωστόσο αυτό του Μιλάνου είναι αυτό που παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, έχοντας πέσει στο -1,66%, με αυτό του Παρισιού να έχει απωλέσει 1,40% και της Φρανκφούρτης να καταγράφει απώλειες περί του 0,83%.
Ομόλογα
Οι επενδυτές κατά πως φαίνεται σήμερα έχουν στραφεί στα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία και στα κρατικά ομόλογα, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών τίτλων χρέους των χωρών της Ευρωζώνης υποχωρούν, παρά το γεγονός ότι στην έναρξη της συνεδρίασης κινούνταν ανοδικά.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund έχει περιορισθεί κατά δύο μονάδες βάσης στο -0,24%, από -0,22% που έκλεισε χθες, ενώ αυτή της γαλλικής δεκαετίας «φλερτάρει» ξανά με το αρνητικό έδαφος κινούμενη στο 0,006, λιγότερο δηλαδή από μια μονάδα βάσης υψηλότερα του μηδενός.
Κατά δύο μονάδες χαμηλότερα κινείται και η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας και κατά μία ο αντίστοιχος τίτλος της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.
Αντίθετα, το ελληνικό δεκαετές κρατικό ομόλογο δεν ακολουθεί τη γενικευμένη πτωτική τάση, με την απόδοσή του να έχει σημειώσει άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 0,90%, από 0,89% χθες.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News