Οι νέες εκδόσεις άσκησαν πιέσεις στις αποδόσεις του ευρώ
Πιέσεις δέχθηκαν οι αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση από το νέο «κύμα» ομολογιακών εκδόσεων.
Η μεγάλη προσφορά είθισται να ωθεί σε άνοδο τις αποδόσεις, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούν θέσεις στα χαρτοφυλάκιά τους για να κάνουν χώρο για τα νέα ομόλογα. Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε η ευρωπεριφέρεια: στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς κλιμακώθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,78%, σε υψηλό μηνός, ενώ στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης στο 0,88% με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού στις 120 μονάδες βάσης. Περιορισμένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που κινήθηκε στα 72 εκατ.ευρώ.
Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε στο -0,27%, κοντά σε υψηλό δύο εβδομάδων.
Αναλυτές ανέφεραν ότι η άνοδος των αποδόσεων του ευρώ έχει να κάνει μόνο με την αυξημένη προσφορά σε νέα ομόλογα και όχι με τα στοιχεία για αύξηση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο 2,6% σε ετήσια βάση το Μάρτιο, από τη στιγμή που δεν επηρεάστηκαν ούτε και οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών, οι οποίες συγκρατήθηκαν κοντά στο 1,65%.
Οι νέες ομολογιακές εκδόσεις
Τη «σκυτάλη» πήρε η Αυστρία με έκδοση νέου 50ετούς, ακολουθώντας το παράδειγμα της Ιταλίας, ενώ η Ισπανία βγήκε στις αγορές με νέο 15ετές, με τις δύο χώρες να αντλούν 1,75 δισ. και 6 δισ.ευρώ αντίστοιχα, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η Αυστρία προσείλκυσε επενδυτικό ενδιαφέρον ύψους 13 δισ.ευρώ, ενώ στην Ισπανία η επενδυτική ζήτηση ανήλθε στα 42 δισ.ευρώ. Πρόκειται ωστόσο για επίπεδα χαμηλότερα από τα 65 δισ.ευρώ που είχε προσελκύσει η Μαδρίτη στην αντίστοιχη έκδοση 50ετούς τον Φεβρουάριο, καθώς και από τα 18 δισ.ευρώ της Αυστρίας στο 100ετές της ομόλογο πέρυσι. Στην Ιταλία, η ζήτηση για το αντίστοιχο 50ετές είχε υπερκαλύει κατά 13 φορές την προσφορά.
Μετά το δυναμικό ξεκίνημα στις αρχές του έτους, οι εκδόσεις πολύ μακρινών ομολόγων όπως τα 50ετή περιορίστηκαν από τον Φεβρουαρίου, όταν τα τεράστια δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ ώθησαν σε άνοδο το κόστος δανεισμού. Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία είχαν επίσης βγεί στις αγορές με 50ετές στην αρχή του έτους.
Επίσης, οι επενδυτές κλήθηκαν χθες να απορροφήσουν και τη νέα προσφορά από το εκ νέου άνοιγμα του ολλανδικού με λήξη το 2038, του 15ετούς ιταλικού και του 50ετούς βρετανικού. Είχε προηγηθεί στις ΗΠΑ η έκδοση 30ετούς από την οποία αντλήθηκαν 24 δισ.δολάρια.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News