Στο 0,81% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς – Οριακή αποκλιμάκωση και στις υπόλοιπες αγορές
Σε αποκλιμάκωση γύρισαν στην χθεσινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με τον ευρωπαϊκό Νότο ειδικότερα να σταθεροποιείται μετά τις προχθεσινές πιέσεις που δέχθηκε από την αναμενόμενη νέα προσφορά από Ιταλία και Πορτογαλία.
Η Ιταλία βγήκε στις αγορές με νέο 50ετούς, στο δεύτερο ομόλογα αυτής της διάρκειας που έχει εκδώσει έως σήμερα μετά την αντίστοιχη έκδοση του 2019, ενώ παράλληλα άνοιξε εκ νέου και το επταετές της ομόλογο μέσω κοινοπρακτικού σχήματος τραπεζών, με την επενδυτική ζήτηση για το 50ετές να εκτιμάται στα 64 δισ.ευρώ, σύμφωνα με πηγές. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,2% ή 0,47% υψηλότερα από την απόδοση του 30ετούς ιταλικού. Αντίστοιχα, η Πορτογαλία άντλησε 4 δισ.ευρώ από έκδοση νέου 10ετούς όπου η ζήτηση έφθασε τα 10 δισ.ευρώ. Σε 50ετές ομόλογα είχαν προχωρήσει στις αρχές του 2021 και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων Γαλλία και Ισπανία.
Το γενικότερο κλίμα ωστόσο κρατήθηκε υποτονικό σε ολόκληρη την Ευρωζώνη καθώς απουσίαζαν οι δυνατοί καταλύτες για να δώσουν κατεύθυνση στην αγορά. Οι περισσότερες αποδόσεις του ευρώ αποκλιμακώθηκαν από μία έως δύο μονάδες βάσης. Ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING αναφέρει ότι με την προοπτική αύξησης των ομολογιακών αποδόσεων να είναι ανοικτή ανά πάσα στιγμή, η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων του ευρώ είναι μάλλον τεχνική και προσωρινή.
Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αποκλιμακώθηκε στο 1,81%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού υποχώρησε ελαφρώς στο 0,69% για να επιστρέψει όμως εν συνεχεία στο 0,70% και να κλείσει στο επίπεδο αυτό, λόγω της νέας προσφοράς. Πάνω από τις 100 μονάδες βάσης διαμορφώθηκε και το spread του ιταλικού 10ετούς έναντι του γερμανικού. Αναλυτές αναφέρουν ότι τα spreads εισέρχονται ξανά στο ραντάρ των επενδυτών, ειδικά μετά την απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου να μπλοκάρει την επικύρωση του Ταμείου Ανάκαμψης τον προηγούμενο μήνα, απόφαση που έκανε τους επενδυτές να προεξοφλήσουν κάποιο κίνδυνο στα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε 1,5 μονάδες βάσης, στο -0,32%, έχοντας απομακρυνθεί αρκετά από τα πρόσφατα υψηλά του -0,26%.
Τα στοιχεία για τον τομέα παροχής υπηρεσιών στην Ευρωζώνη έδειξαν μεν βελτίωση για το μήνα Μάρτιο με το σχετικό δείκτη της Markit να αυξάνεται στο 49,6 από το 45,7 του Φεβρουαρίου, όμως παρέμεινε χαμηλότερα από το ψυχολογικό φράγμα του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, δήλωσε στο Reuters ότι η δυναμική ανάκαμψη που αναμένεται να παρουσιάσει η οικονομία της Ευρωζώνης στο δεύτερο εξάμηνο ενδεχομένως να επιτρέψει στην ΕΚΤ να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της στο τρίτο τρίμηνο. Ο ίδιος δεν θεωρεί ανησυχητική την αύξηση των ομολογιακών αποδόσεων και πιστεύει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα είναι προσωρινό φαινόμενο και ότι θα παραμείνουν κατά πολύ χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ, που σημαίνει ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει άλλα εργαλεία νομισματικής πολιτικής της.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News