Εορταστικό κλίμα στα χρηματιστήρια, ιστορικά ρεκόρ για DAX και S&P 500
Με εορταστική διάθεση αποχαιρετούν αυτήν την εβδομάδα τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς αύριο θα είναι κλειστά εξαιτίας της αργίας της Μεγάλης Παρασκευής για το Πάσχα των Καθολικών.
Η σημερινή συνεδρίαση πέραν ότι ήταν η πρώτη για τον Απρίλιο σηματοδοτεί και την πρώτη για το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, ένα χρόνο μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Το αντίστοιχο τρίμηνο της περυσινής χρονιάς, ήταν ένα από τα πιο καταστροφικά στην ιστορία των αγορών, καθώς οι επενδυτές κυριευμένοι από τον τρόμο της πανδημίας του κορωνοϊού επιδόθηκαν σε άνευ προηγουμένου ρευστοποιήσεις, την ώρα που ολόκληροι κλάδοι κατέρρεαν από τον σχεδόν μηδενισμό της δραστηριότητάς τους.
Αν ισχύει το ρητό η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός», τότε το τρέχον τρίμηνο αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς, προερχόμενους από τον κλάδο της μεταποίησης.
Συγκεκριμένα η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και στη Γερμανία τον Μάρτιο, σημείωσε ρεκόρ από τότε που άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία της εν λόγω έρευνας.
Σε Γαλλία και Ιταλία ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ για τη μεταποίηση σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2.000, ενώ στις ΗΠΑ ο σχετικός δείκτης εκτινάχθηκε σε υψηλό 37 ετών και συγκεκριμένα από τον Δεκέμβριο του 1983.
Στις ΗΠΑ μάλιστα τα στοιχεία για τις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας που αυξήθηκαν κατά 61.000 την περασμένη εβδομάδα, δεν επηρέασαν στο ελάχιστο το σημερινό εορταστικό κλίμα.
Ωστόσο σήμερα τους χρηματιστηριακούς δείκτες δεν τους κινούν ανοδικά οι μετοχές που συνδέονται με τη μεταποίηση, αλλά αυτές του τεχνολογικού κλάδου.
Στην Ευρώπη ο τεχνολογικός κλάδος ήταν αυτός που ξεχώρισε κλείνοντας με άνοδο 2,01%, προσφέροντας στήριξη στον Euro STOXX 600 για να κλείσει ενισχυμένος κατά 0,61% στις 4,32,22 μονάδες και για λίγο να μην αγγίξει το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ στις 433,90 μονάδες από τις 19 Φεβρουαρίου του 2020.
Κι αν ο πανευρωπαϊκός δείκτης δεν κατάφερε να καταρρίψει το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ, δεν ίσχυσε το ίδιο για τον DAX στη Φρανκφούρτη, ο οποίος με τα κέρδη 0,66% έκλεισε στις 15.107,17 μονάδες σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που η μεταποίηση συνεισφέρει περί του 30% στο γερμανικό ΑΕΠ. Με άνοδο 0,59%, 0,35% και 0,25% ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι CAC 40 στο Παρίσι, FTSE 100 στο Λονδίνο και FTSE 100 σε Μιλάνο αντίστοιχα.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μπορεί οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να έχουν συμπαρασύρει ολόκληρη τη Wall Street, ωστόσο είναι ο S&P 500 που σήμερα του αποδίδονται τα «εύσημα», καθώς έσπασε άλλο ένα ορόσημο και συγκεκριμένα το φράγμα των 4.000 μονάδων.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχει αγγίξει τις 4.012,30 μονάδες, καταβάλλοντας προσπάθειες να πιάσει το +1%. Ο Dow Jones από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης κινείται πιο «συνεσταλμένα», κινούμενος πέριξ του 0,50%, ενώ απεναντίας ο Nasdaq έχοντας ως «τροφοδότες» τις μετοχές των Big Tech έχει ανεβάσει υψηλότερα τον πήχυ καταγράφοντας κέρδη 1,50%.
Στο αμερικανικό χρηματιστήριο έχουν ένα λόγο παραπάνω οι επενδυτές για να «γιορτάζουν» σήμερα, μετά τις χθεσινές εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τις οποίες αποκάλυψε τα σχέδια της κυβέρνησης του να διαθέσει 2 τρισ. δολάρια σε δαπάνες, προκειμένου να βελτιωθούν οι δημόσιες υποδομές και η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση μεταξύ άλλων, δημιουργώντας ταυτόχρονα εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News