Business & Finance Τετάρτη 31/03/2021, 17:20
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή των ανακοινώσεων Μπάιντεν 

Κέρδη στη Wall Street εν αναμονή των ανακοινώσεων Μπάιντεν 

Δεν διατηρείται το χθεσινό αρνητικό κλίμα τουλάχιστον στην έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στη Wall Street, σε μια ημέρα που άπαντες περιμένουν με μεγάλη αγωνία τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν, αναφορικά με τις δαπάνες της κυβέρνησής του. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να παράσχει λεπτομέρειες για το τεράστιο σχέδιο αναμόρφωσης των υποδομών, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι ενδεχομένως μπορεί να φθάσει έως τα 4 τρισ. δολάρια. Κυρίως όμως αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το χρονοδιάγραμμα των δαπανών και πώς αυτές θα χρηματοδοτηθούν. 

Μια εκτίμηση είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 21% στο 28%, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι κυβερνητικές δαπάνες. Ωστόσο σε αυτό το ενδεχόμενο, τα έσοδα και τα κέρδη των αμερικανικών εταιρειών θα πιεσθούν, σε μια περίοδο που η κατάσταση στις αγορές ακόμη είναι ρευστή και ασταθής. 

Συνεισφορά στη διαμόρφωση του σημερινού θετικού κλίματος έχουν και τα στοιχεία της ADP αναφορικά με τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Μάρτιο. Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας την οποία διεξάγει σε συνεργασία με τη Moody’s Analytics, οι νέες θέσεις εργασίας έκαναν άλμα αυξανόμενες κατά 517.000, από 176.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 550.000 νέες θέσεις.

Η μετοχή της Apple με το «καλημέρα» καταγράφει κέρδη πέραν του 2%, μετά τη σύσταση της UBS σε «buy», εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις των iPhones θα αυξηθούν στο μέλλον, καθώς η εταιρεία αναζητά να βελτιώσει το δίκτυο των συνεργατών της ανά τον κόσμο. 

Η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία του Μαρτίου, αλλά και η τελευταία για το α΄ τρίμηνο του 2021. 

Έως σήμερα από τις αρχές Μαρτίου ο Dow Jones καταγράφει κέρδη της τάξεως του 6,9% και ο S&P 500 3,9%, ενώ έχουν «τροχοδρομήσει» για τον τέταρτο και πέμπτο διαδοχικό μήνα με θετικό πρόσημο, ενώ στο σύνολο του τριμήνου η ενίσχυσή τους διαμορφώνεται στο 8% και 5,4% αντίστοιχα. Ο Nasdaq από την άλλη παρουσιάζει απώλειες 1,1% τον Μάρτιο και βρίσκεται σε πορεία για να διακόψει ένα σερί τεσσάρων κερδοφόρων μηνών, ενώ στο σύνολο του τριμήνου είναι υψηλότερα κατά 1,2%. 

Στις πρώτες συναλλαγές ο Dow Jones κινείται οριακά άνω του μηδενός, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο περί του 0,50%, με τον Nasdaq να ενισχύεται κατά 1,46%. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News