Πώς επηρεάζει τον ελληνικό τουρισμό η κατάρρευση της τουρκικής λίρας
Η δραστική υποτίμηση της τουρκικής λίρας αποτελεί μία έντονα αρνητική εξέλιξη για τον ελληνικό τουρισμό ειδικά καθώς εφέτος επιδιώκει να ανακτήσει μερίδια από αγορές που έχουν δείξει προτίμηση στην Τουρκία το τελευταίο διάστημα, όπως η Ρωσία.
Η διολίσθηση της τουρκικής λίρας κατά 16 τοις 100 στην αρχή της εβδομάδας σημαίνει αντίστοιχη έκπτωση στα πακέτα διακοπών στην Τουρκία την ώρα που το ευρώ παραμένει ένα σκληρό νόμισμα.
Η γειτονική χώρα βρίσκεται μροστά σε μία νέα νομισματική κρίση, έπειτα από την απόφαση-σοκ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απολύσει τον κεντρικό τραπεζίτη Νατσί Αγκμπάλ, μόλις τέσσερις μήνες αφότου ανέλαβε.
«Είναι σαφές ότι ο πρόεδρος δεν μπορούσε να πάει κόντρα στις ανορθόδοξες οικονομικές απόψεις του άλλο», όπως εξηγεί ο οικονομολόγος της Capital Economics, Τζέισον Τάβεϊ.
Οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τουρκική λίρα θα σημειώσει βουτιά έως και 16% με το άνοιγμα των αγορών, τη Δευτέρα.
«Αυτή η απόφαση είναι σχεδόν τόσο κακή όσο το Brexit, με την έννοια ότι είναι η χειρότερη απόφαση δημόσιας πολιτικής που μπορώ να θυμηθώ στην ιστορία της χώρας», λέει ο Τιμ Ας, στρατηγικός αναλυτής της Bluebay Asset Management.
«Οι αγορές θα εκφράσουν τις απόψεις τους τη Δευτέρα και πιθανότατα θα είναι μία αρνητική αντίδραση», τονίζει.
Η ξαφνική απομάκρυνση του Αγκμπάλ ήρθε έπειτα από την αύξηση των επιτοκίων της τουρκικής λίρας κατά 200 μονάδες βάσης την Πέμπτη, η οποία ήταν διπλάσια από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
Ως γνωστόν, ο Ερντογάν υποστηρίζει την αντισυμβατική θεωρία ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό και συνηθίζει να επικρίνει την κεντρική τράπεζα εδώ και χρόνια, κάθε φορά που θεωρεί ότι το κόστος δανεισμού είναι πολύ υψηλό.
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News