Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 09:54
ΑΓΟΡΕΣ

«Η Ελλάδα επέστρεψε» – Πρωταθλητές τα ελληνικά ομόλογα στην Ευρωζώνη

«Η Ελλάδα επέστρεψε» – Πρωταθλητές τα ελληνικά ομόλογα στην Ευρωζώνη

Η επικείμενη έκδοση ομολόγου 30ετους διάρκειας από την Ελλάδα αποτελεί μία απόδειξη των όσων πετύχει την τελευταία δεκαετία. Αυτό επισημαίνει το Bloomberg σε σημερινό του άρθρο και θυμίζει ότι στο απόγειο της κρίσης χρέους, το 2012, η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είχε εκτιναχθεί πάνω από το 44%, ενώ σήμερα κινείται κάτω από το 1%.

«Η έκδοση αυτή σηματοδοτεί την αναμόρφωση της χώρας» δηλώνει ο Αλέξανδρος Μάλμας, trader της «Πειραιώς Χρηματιστηριακή», ενώ ο Τσαρλς Ντίμπελ της Mediolanum σχολιάζει ότι «η Ελλάδα επέστρεψε στο παιχνίδι». «Ολοκληρώνεται η επιστροφή τους» τονίζει και ο Γιαν φον Γκέριχ, στρατηγικός αναλυτής της Nordea Bank. «Θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα χάρη στην μακρά έκδοση και ένα καλό τεστ για την όρεξη στην αγορά για ρίσκο» συμπληρώνει. 

Το ελληνικό δημόσιο σπεύδει να επωφεληθεί του εξαιρετικά χαμηλού κόστους δανεισμού (παρά την πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων) και οι επενδυτές φαίνεται να ανταποκρίνονται. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν ήδη προσφέρει σημαντικά κέρδη σε όσους πόνταραν σε αυτά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο παρουσιάζουν απόδοση 18%, την καλύτερη στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τον σχετικό δείκτη Bloomberg Barclays. 

Ο όγκος των συναλλαγών βεβαίως παραμένει πολύ χαμηλός στην ηλεκτρονική δευτερογενή αγορά (ΗΔΑΤ). Τον περασμένο μήνα ήταν συνολικά 2,6 δισ. ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2004 είχε φτάσει έως τα 136 δισ. ευρώ. Ωστόσο όπως σημειώνει το Bloombergη επικείμενη έκδοση είναι «μία σπάνια ευκαιρία» για τους επενδυτές να αποκτήσουν ελληνικό ενεργητικό. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News