Η τέλεια καταιγίδα χτυπάει το ρούβλι
Μια… τέλεια καταιγίδα έχει χτυπήσει το ρωσικό νόμισμα, το οποίο δέχεται σημαίνουσες πιέσεις, ανεβάζοντας τις σωρευτικές απώλειες από τις αρχές του 2020 σε τουλάχιστον 20%.
Σήμερα, χαρακτηριστικά, το ρούβλι υποχώρησε κατά επιπλέον 1,10% καθώς διαμορφώθηκε στα 92 ανά ευρώ, ενώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος διολίσθησε κατά 0,65% και ανήλθε στα 77 ρούβλια ανά δολάριο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αδυναμία του ρωσικού νομίσματος οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων, από τον κορωνοϊό και το πετρέλαιο έως το Ναγκόρνο – Καραμπάχ και τις αμερικανικές εκλογές.
Οι παράγοντες πανδημία και αργό
Το νέο lockdown σε αρκετές χώρες της Ευρώπης θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεπάγεται περαιτέρω εξασθένηση της ζήτησης για φυσικό αέριο, στερώντας σημαντικά έσοδα από το ρωσικό δημόσιο ταμείο. Άλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των ενεργειακών αναγκών της Γηραιάς Ηπείρου καλύπτονται από τη Ρωσία.
Την ίδια ώρα, η αξία του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων παραμένει σημαντικά υποτιμημένη, λόγω τόσο της αδύναμης ζήτησης όσο και της μεγάλης προσφοράς. Έτσι, μοιραία, η πανδημία του κορωνοϊού, η μείωση της κατανάλωσης και οι αδύναμες τιμές του αργού φαίνεται ότι δημιουργούν ένα φαύλο κύκλο, ο οποίος έχει αρνητικές επιπτώσεις σ’ όλες τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας.
Γεωπολιτική αβεβαιότητα και κυρώσεις
Σαν να μην έφθασε αυτό, μάλιστα, η εμπόλεμη σύρραξη μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών κρατών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, αποτελεί ακόμη μία πηγή αστάθειας για τη Ρωσία, υπονομεύοντας το επενδυτικό και οικονομικό κλίμα.
Στο μεταξύ, οι ειδήσεις για τη Ρωσία δεν είναι αισιόδοξες ούτε απ’ το μέτωπο των αμερικανικών προεδρικών εκλογών. Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της προηγούμενης 4ετίας είχε επιδείξει μια αμφιλεγόμενη στάση απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως όλα δείχνουν, πολύ δύσκολα θα συνεχίσει να βρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Αντίθετα, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αυτή τη στιγμή φαντάζει το μεγάλο φαβορί για την προεδρική νίκη, έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή του να υιοθετήσει μια σκληρή πολιτική έναντι της Μόσχας, μην αποκλείοντας το σενάριο επιβολής νέων οικονομικών κυρώσεων.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News