Κέρδη και κλείσιμο εβδομάδας με τον Γενικό Δείκτη άνω των 820 μονάδων
Δίχως να επηρεάζεται από τη γενικευμένη πτωτική τάση που επικρατεί στα χρηματιστήρια, το Χρηματιστήριο Αθηνών όχι μόνο δεν ακολούθησε αυτή την τάση, αλλά αντιθέτως ολοκληρώνει την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, καταφέρνοντας να σπάσει την αντίσταση των 820 μονάδων, βρίσκοντας στήριξη από τις τράπεζες και τον κλάδο της ενέργεια.
Το ελληνικό χρηματιστήριο εκκίνησε τον Μάρτιο αφήνοντας υποσχέσεις, από τη στιγμή που την πρώτη του εβδομάδα την ολοκληρώνει έχοντας προσθέσει 4,12%, μια από τις καλύτερες εβδομαδιαίες επιδόσεις ανά τον κόσμο. Στις επτά από τις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει κέρδη με τη συνεδρίαση της Τετάρτης και τις απώλειες της τάξεως του 0,24%, να ανακόπτει το ανοδικό σερί του Γενικού Δείκτη.
Τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών την έκλεισε ενισχυμένο κατά 0,95% στις 825,02 μονάδες, μια «ανάσα» από το υψηλό ημέρας στις 825,23 μονάδες, με το χαμηλό να σημειώνεται στις 811,85 μονάδες, ένα σχετικά στενό εύρος. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,8 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών στις 33,2 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων τα 24 εκατ. τεμάχια διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Σήμερα ωστόσο η έναρξη της συνεδρίασης δεν προμύνηε τη θετική έκβαση με την οποία ολοκληρώθηκε, καθώς ο Γενικός Δείκτης κινούταν πτωτικά.
Οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, ενίσχυσαν τους φόβους και τις ανησυχίες αναφορικά με τις ανοδικές πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Οι δηλώσεις αυτές επισκίασαν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε πτώση.
Εντούτοις στην Αθήνα οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν και τοποθετήθηκαν στις ελληνικές μετοχές.
Μεγάλη συμβολή στην αναστροφή της αρχικής διστακτικότητας, είχε η δημοσιοποίηση των στοιχείων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020, η οποία και κατάφερε να απαφύγει την ύφεση με διψήφιο ποσοστό.
Συγκεκριμένα το ΑΕΠ υποχώρησε 8,2% το 2020 σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το τέταρτο τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 7,9% σε ετήσια βάση. Ωστόσο σε τριμηνιαία βάση αναπτύχθηκε 2,7%- στην καλύτερη επίδοση πανευρωπαϊκά. Τα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο αναθεωρήθηκαν σε ανάπτυξη 2,3% σε τριμηνιαία βάση και ύφεση 10,5% σε ετήσια. Η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ύφεση 11,7% σε ετήσια βάση στο τρίτο τρίμηνο.
Σημειώνεται ότι κυβέρνηση, Τράπεζα της Ελλάδος και Κομισιόν υπολόγιζαν ότι το περασμένο έτος η ελληνική οικονομία βίωσε ύφεση της τάξης του 10%.
Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων το κλίμα άλλαξε άρδην και με οδηγό τις τραπεζικές μετοχές ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την ανιούσα.
Ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε σήμερα ενισχυμένος κατά 1,51%, ενώ αναδεικνύεται «πρωταθλητής» στο σύνολο της εβδομάδα με κέρδη άνω της τάξεως του 12,20%.
Η Alpha Bank έκλεισε στο +1,82% και ήταν η μετοχή που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, μετά την χθεσινή έκδοση του ομολόγου Tier 2, 500 εκατ. ευρώ, με τον τζίρος των συναλλαγών να ανέρχεται στα 10, 31 εκατ. ευρώ και τον όγκος στ 10,92 εκατ. τεμάχια.
Ακόμα υψηλότερα στο +1,97% η μετοχή της Εθνικής, με τις τέσσερις προσφορές για την τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισ. ευρώ, να λειτουργούν καταλυτικά. H Eurobank ενισχύθηκε κατά 1,39%, πιο περιορισμένα τα κέρδη για την Attica Bank (0,23%), ενώ η Πειραιώς ακολούθησε αντίθετη πορεία κλείνοντας με πτώση 1,46%.
Η μετοχή της Motor Oil ξεχώρισε από αυτές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (ενισχύθηκε σήμερα κατά 0,99%) κλείνοντας με άνοδο 4,90%, ακολουθύμενη από αυτές της ΔΕΗ (+2,31%) και της Τέρνα Ενεργειακή (+1,81%).
moneyreview.gr
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News