Business & Finance Παρασκευή 26/02/2021, 17:29
ΑΓΟΡΕΣ

Νηνεμία μετά την καταιγίδα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα 

Νηνεμία μετά την καταιγίδα στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα 

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών αμερικανικών ομολόγων, κάτι που έχει επιδράσει και στις μετοχές καθώς σήμερα στη Wall Street οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες καταβάλλουν προσπάθεια να ανακάμψουν μετά τη χθεσινή βύθιση. 

Χθες η απόδοση του δεκαετούς κρατικού αμερικανικού ομολόγου σκαρφάλωσε έως το 1,614%, μια εκτίναξη που προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Σήμερα ωστόσο η απόδοση της αμερικανικής δεκαετίας έχει κάνει αναστροφή πορείας, έχοντας αποκλιμακωθεί σχεδόν κατά 12 μονάδες βάσης, κινούμενη πέριξ του 1,481%. Ωστόσο παρά τη σημερινή σημαντική υποχώρηση, από την αρχή του έτους η απόδοση έχει διευρυνθεί περισσότερο από 70 μονάδες βάσης. 

Σταθεροποίηση σημειώνεται και στην καμπύλη των αποδόσεων της αμερικανικής διετίας με αυτή της δεκαετίας, με το spread στις 132 μονάδες βάσης, από τις 135 μονάδες, ένα υψηλό από τον Δεκέμβριο του 2016. 

Η μεγάλη κλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών τίτλων χρέους έχει πάρει παγκόσμιες διαστάσεις στις αγορές και παράλληλα βρίσκονται σε τροχιά να καταγράψουν πολυετή ρεκόρ. 

Η άνοδος 27 μονάδων βάσης της απόδοσης του 10ετούς γερμανικού bund, είναι η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2008, ενώ ακόμη πιο άσχημη είναι η εικόνα του βρετανικού 10ετούς gilt, με την απόδοσή του να κλιμακώνεται κατά 50 μονάδες βάσης, μεταβολή που τελευταία φορά σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2009. 

Η μεγάλη αυτή απομάκρυνση από τα χαμηλά ρεκόρ των κρατικών ομολόγων, οφείλεται από τις προσδοκίες ότι τα προγράμματα εμβολιασμού θα επαναφέρουν την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και συνεπακόλουθα θα ενεργοποιήσουν τον πληθωρισμό. 

Η αίσθηση αυτή επηρέασε και τις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς όταν επιταχύνεται ο πληθωρισμός οι μετοχές των εταιρειών που επηρεάζονται από την πορεία του, δέχονται πιέσεις αφού οι επενδυτές τείνουν να τους γυρίζουν την πλάτη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News