Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 17:10
ΑΓΟΡΕΣ

Γέλεν και Big Tech δίνουν ώθηση στη Wall Street 

Γέλεν και Big Tech δίνουν ώθηση στη Wall Street 

Διάθεση να αφήσει το πίσω το αρνητικό κλίμα που επικράτησε σχεδόν στο σύνολο της τρέχουσας εβδομάδας, δείχνει η Wall Street στην τελευταία συνεδρίασή της.

Πριν από την έναρξη των σημερινών συναλλαγών οι επενδυτές έδειξαν μια προτίμηση στις μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών (Alphabet, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft), σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις όταν και επιδόθηκαν σε ρευστοποιήσεις στις εν λόγω μετοχές. Οι μετοχές της «συμμορίας των 5», η προστιθέμενη στάθμιση των οποίων ισούται με σχεδόν το 25% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του δείκτη S&P 500, όταν κινούνται ανοδικά εκτός εξαιρέσεων συμπαρασύρουν μαζί τους και το υπόλοιπο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

Το θετικό σημερινό κλίμα έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από χθες και συγκεκριμένα μετά το πέρας της συνεδρίασης, την οποία οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street ολοκλήρωσαν με απώλειες. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γιέλεν, σε συνέντευξή της στο CNBC, χαρακτήρισε ως απαραίτητο για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας ένα νέο μεγάλο δημοσιονομικό πακέτο στήριξης από την κυβέρνηση. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προεκλογικά έχει δεσμευθεί για ένα πακέτο στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, με την κυβέρνησή του από τότε που έχει αναλάβει τα καθήκοντά της να εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να έρθει προς ψήφιση στο Κογκρέσο το σχετικό νομοσχέδιο. 

«Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ένα μεγάλο πακέτο, που θα περιορίσει τον πόνο που έχει προκαλέσει η πανδημία, με 24 εκατ. ενήλικους  και 12 εκατ. παιδιά να μην διαθέτουν τα απαραίτητα τρόφιμα και άλλους 15 εκατ. Αμερικανούς να χρωστάνε το ενοίκιό τους. 

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, «πιστεύω ότι το τίμημα του να κάνουμε λίγα πράγματα, είναι μεγαλύτερο από το τίμημα του να κάνουμε πολλά. Θεωρούμε ότι τα οφέλη θα αντισταθμίσουν κατά πολύ το κόστος μακροπρόθεσμα».

Οι δηλώσεις αυτές της Τζάνετ Γιέλεν αναπτέρωσαν τις ελπίδες για ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, στέλνοντας τους Dow Jones και S&P 500 περί του 0,30% υψηλότερα και 0,50% τον Nasdaq.

Χωρίς να υπολογίζεται η σημερινή συνεδρίαση, ο Dow Jones για αυτή την εβδομάδα (από την οποία απουσίαζε η συνεδρίαση της Δευτέρας εξαιτίας της αργίας για την Ημέρα του Προέδρου), ενισχύεται οριακά κατά 0,1%, με τους S&P 500 και Nasdaq να καταγράφουν απώλειες της τάξεως του 0,5% και του 1,6% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters  

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News