Πώς το πολικό ψύχος έστειλε το πετρέλαιο στα ύψη
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν αφήσει πια πίσω τις «κακές ημέρες» της πανδημίας του κορωνοϊού, προσεγγίζοντας πλέον τα επίπεδα στα οποία βρέθηκαν στις αρχές του περασμένου έτους.
Περί τις 15:30 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 1,03% στα 64,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού ενισχύεται κατά 0,80% στα 60,26 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας σκαρφαλώσει έως τα 61,26 δολάρια.
Το αργό από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου διαπραγματεύεται πλέον των 60 δολαρίων το βαρέλι και παρά τις μικρές απώλειες τη Δευτέρα και την Τρίτη, δείχνει ότι δεν έχει διάθεση να πέσει κάτω από το επίπεδο.
Η πολιτική του ΟΠΕΚ+ της συμμαχίας που απαρτίζεται από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ συν κάποιες χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, να μην χαλαρώσει τις περικοπές στην ημερήσια παραγωγή δραστικά (από 1η Ιανουαρίου έχει αυξηθεί η ημερήσια παραγωγή των χωρών της συμμαχίας κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα), έχει δώσει ώθηση στις τιμές του ορυκτού καυσίμου.
Παράλληλα οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας οι οποίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους κι ενόσω τα προγράμματα εμβολιασμού εξελίσσονται, επίσης προσφέρουν στήριξη στην αγορά πετρελαίου
Ωστόσο αυτή την εβδομάδα το πολικό ψύχος που επικρατεί στην πολιτεία του Τέξας στις ΗΠΑ, είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι τιμές επεκτείνουν τα κέρδη τους.
Οι ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στην παραγωγή, στην πολιτεία με τη μεγαλύτερη παραγωγική δυναμικότητα στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της ANZ και της Citigroup οι διαταραχές αυτές στην παραγωγή αναμένεται να την περιορίσουν κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τη Citigroup να εκτιμάει ότι η σωρευτική απώλεια της παραγωγής έως τις αρχές Μαρτίου θα ανέλθει στα 16 εκατ. βαρέλια.
«Ο αντίκτυπος στην τιμή του αργού θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση της ηλεκτρικής ενέργειας στο Τέξας, αλλά τελικά πιθανότατα θα επιστρέψει στα βασικά με έμφαση στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και τον ΟΠΕΚ+», δήλωσε η Μάργκαρετ Γιανγκ, στρατηγική αναλύτρια στη DailyFX.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News