Business & Finance Πέμπτη 11/02/2021, 20:16
ΑΓΟΡΕΣ

Σε τροχιά ανόδου επέστρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Σε τροχιά ανόδου επέστρεψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια 

Μετά από δύο συνεδριάσεις κατά τις οποίες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν πτωτικά, σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές έκαναν στροφή 180 μοιρών, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε κέρδη. 

Με ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο και τις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, ο Euro STOXX 600 έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,46%. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης απέχει περί του 5% από το ιστορικό του υψηλό ρεκόρ που σημείωσε πέρυσι στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ από το χαμηλό ετών στο οποίο βρέθηκε τον περασμένο Μάρτιο -στο αποκορύφωμα των αναταράξεων στις αγορές από την πανδημία του κορωνοϊού-, έχει ανακάμψει καταγράφοντας κέρδη περί του 50%. 

Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών σήμερα σε όλο τον κόσμο προτιμήθηκαν από τους επενδυτές, εν μέσω μιας παγκόσμιας κινητοποίησης για την έλλειψη ημιαγωγών που παρατηρείται στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα. 

Ο ευρωπαϊκός τεχνολογικός κλάδος έκλεισε με ισχυρά κέρδη 2,22% και εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001, αφήνοντας πολύ πίσω τους υπόλοιπους βασικούς κλάδους του STOXX 600 που παρουσίασαν κέρδη υπό του 1%, εκτός από αυτόν των ταξιδίων και αναψυχής που πρόσθεσε 1,33%. 

Στην άλλη άκρη βρέθηκε ο κλάδος των τραπεζών, που ήταν και αυτός με τη χειρότερη σημερινή εικόνα υποχωρώντας κατά 0,46%, δεχόμενος επιβάρυνση από τη μετοχή της Commerzbank, η οποία σημείωσε πτώση 4,96%, αφότου ανακοίνωσε ότι οι ζημιές της το δ΄ τρίμηνο του 2020 επιδεινώθηκαν. 

Σχεδόν με το ίδιο θετικό όμως ποσοστό (+4,94%) έκλεισε η μετοχή της γαλλικής τράπεζας Credit Agricole, παίρνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το τελευταίο τρίμηνο του 2020. 

Εκ των μεγαλυτέρων χρηματιστηρίων, αυτό της Φρανκφούρτης σημείωσε τα περισσότερα κέρδη της τάξεως του 0,77%, του Μιλάνου σημείωσε άνοδο 0,18%, οριακές μεταβολές με αντίθετα πρόσημα για Λονδίνο και Παρίσι (+0,07% και -0,02% αντίστοιχα). 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News