Η αποκαθήλωση του Λονδίνου ως οικονομικού κέντρου της Ευρώπης
Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η αδυναμία της ελεύθερης πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές, έχει ήδη πριν από το Brexit απομακρύνει εταιρείες και χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από το Λονδίνο. Αυτή την τάση φυγής ακολούθησαν και οι επενδυτές και μόλις κατά τον πρώτο μήνα του διαζυγίου Βρετανίας – Ε.Ε. τα σημάδια της έγιναν κάτι περισσότερο από εμφανή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Cboe Europe, ο όγκος των ημερήσιων συναλλαγών σε μετοχές στο Λονδίνο έπεσε στη δεύτερη θέση, καθώς αυτός στο Άμστερνταμ εκτινάχθηκε σχεδόν κατά τρεις φορές, σε σχέση με το σύνολο του 2020, την ίδια ώρα που στο Λονδίνο έκανε βύθιση περισσότερο από το ήμισυ.
Ειδικότερα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας ανήλθε στα 9,2 δισ. ευρώ, έναντι 8,6 δισ. ευρώ στο Λονδίνο. Σε σύγκριση με το σύνολο του 2020 η μεταβολή είναι κάτι παραπάνω από αισθητή, όταν στην πρωτεύουσα της Αγγλίας ο ημερήσιος όγκος ανερχόταν στα 17,5 δισ. ευρώ, στη Φρανκφούρτη στα 5,9 δισ. ευρώ και στο Άμστερνταμ μόλις στα 2,6 δισ. ευρώ.
Περί των 6 δισ. ευρώ συναλλαγών «γύρισαν την πλάτη» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου στις 4 Ιανουαρίου, προς τέρψιν των ευρωπαϊκών ταμπλό, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cboe.
Σύμφωνα με στελέχη των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, η μεγάλη αυτή μεταστροφή μάλλον «ήρθε για να μείνει», καθώς οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν καμιά διάθεση οι μετοχές των χωρών μελών της Ε.Ε. να διαπραγματεύονται εκτός της εσωτερικής της αγοράς.
Ξεχωριστά στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας σήμερα, επιβεβαιώνουν ότι η αίγλη του Λονδίνου ως χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ευρώπης «ξεθωριάζει», καθώς οι συναλλαγές των swaps των επιτοκίων σε ευρώ έχουν επίσης μεταφερθεί τον Ιανουάριο από το Λονδίνο (μέχρι πρότινος η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο), σε πλατφόρμες στην Ευρώπη και στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit τον Ιανουάριο οι συναλλαγές swaps στις πλατφόρμες σε Άμστερνταμ και Παρίσι αναλογούσαν στο 25% του παγκόσμιου συνόλου τον Ιανουάριο, από μόλις 10% τον περασμένο Ιούλιο. Εκείνη την περίοδο το ποσοστό του Λονδίνου ανερχόταν μόλις κάτω από το 40%, για να υποχωρήσει στο 10% τον περασμένο μήνα, την ίδια ώρα που το ποσοστό των swaps σε ευρώ στις ΗΠΑ διπλασιάσθηκε στο 20%.
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News