Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαριές απώλειες με τραπεζικό sell-off
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί προς τα επίπεδα των 1.410 μονάδων. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές και οι τίτλοι της ΔΕΗ και της Viohalco.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.414,65 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 1,67%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.414,01 μονάδες (-1,72%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 136,69 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 31.031.926 μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,02%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,11%.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε στις 1.197,92 μονάδες με βουτιά 2,29% με την Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 3,74% στα 3,73 ευρώ, τη Eurobank να σημειώνει βουτιά 2,99% στα 1,95 ευρώ, την Alpha να χάνει 2,4% στα 1,46 ευρώ, ενώ απωλειες 0,91% είχε η ΕΤΕ στα 7,376 ευρώ. Η μετοχή της Attica Bank έκλεισε με πτώση 4,56% στα 6,70 ευρώ με την κεφαλαιοποίησή της να υπερβαίνει τα 3,56 δισ. ευρώ.
Με απώλειες έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της ΔΕΗ (-4,09%), της Viohalco(-3,80%), της Ελλάκτωρ (-2,39%), του ΟΤΕ (-2,12%), της Μυτιληναίος (-2,00%) και της Aegean (-2,00%).
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 8.405.942 και 8.199.041 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 27,21 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 16,11 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 19 μετοχές, 86 πτωτικά και 15 παρέμειναν σταθερές.
Την ίδια ώρα, τάσεις υποχώρησης παρουσιάζει το μομέντουμ στις διεθνείς αγορές με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν σήμερα οριακές απώλειες, ενώ για δεύτερη μέρα η Wall Street κινείται πτωτικά με φόντο την εκ νέου άνοδο των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων. Ενδεχόμενες απώλειες στο κλείσιμο της Τρίτης θα σηματοδοτήσουν την πρώτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση για τον S&P 500 από τις αρχές Σεπτεμβρίου.
Μετά τη Morgan Stanley και η Goldman Sachs έθεσε σήμερα ελαφρώς χαμηλότερες τιμές-στόχους για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι εκτιμήσεις των επενδυτικών οίκων για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την πορεία των επιτοκίων αλλάζουν.
Η Goldman Sachs εκτιμά τώρα ότι η ΕΚΤ θα μειώνει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης σε κάθε συνεδρίαση, ώσπου αυτά να φτάσουν τελικά στο 2% τον Ιούνιο του 2025. Συνεπώς, οι εκτιμήσεις της για τα έσοδα από τόκους των ελληνικών τραπεζών κατά το 2025 μειώνονται κατά 5% για την Alpha Bank, 8% για την Eurobank, 3% για την Εθνική Τράπεζα και 5% για την Τράπεζα Πειραιώς. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος μειώνει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών το 2025, ενώ προχωρά και σε μικρές προς τα κάτω προσαρμογές των τιμών-στόχου.
Εταιρικές πράξεις όπως placements, IPOS, αυξήσεις κεφαλαίων και εκδόσεις εταιρικών οµολόγων, παρότι έβγαλαν ειδήσεις, τελικά εξουθένωσαν την αγορά µας, που ανακυκλώνει την ίδια διαθέσιµη ρευστότητα η οποία δεν είναι και… άπλετη, όπως σηµειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής στην «Καθημερινή». Ετσι, το Χ.Α. παραµένει καθηλωµένο στο «κλασικό» πλέον εύρος µεταξύ 1.400 και 1.450 µονάδων.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. δεν µπορεί να υπερβεί πειστικά το ορόσηµο των 100 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν το επίκεντρο του χρηµατιστηριακού ταµπλό. Πάντως, κοιτώντας τα θεµελιώδη, τα «γερά χαρτιά» του Χ.Α. –ισχυρή εταιρική κερδοφορία, discounts σε σχέση µε τα ευρωπαϊκά, ανθεκτικοί ρυθµοί µακροοικονοµικής επέκτασης, παρά τα οικονοµικά «σύννεφα» στην Ευρωζώνη και τα πολεµικά στη Μέση Ανατολή– διατηρούνται και αναµένεται να επιβεβαιωθούν και στο υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλοι «µπαλαντέρ», όπως η πορεία αναβάθµισης του ελληνικού αξιόχρεου και ίσως του Χ.Α., η διαφαινόµενη πολιτική σταθερότητα, η αποκλιµάκωση του spread του κρατικού οµολόγου, οι υψηλές µερισµατικές διανοµές κ.λπ., παράγοντες όµως οι οποίοι έχουν αρχίσει να θεωρούνται «δεδοµένοι», να µην εκπλήσσουν και σε τελική ανάλυση να µην προκαλούν «βιασύνη εισόδου» στις ελληνικές κεφαλαιαγορές, επισηµαίνει ο κ. Στεριώτης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Wall Street: Δεύτερη ημέρα απωλειών
Goldman Sachs: Η επίδραση της μείωσης επιτοκίων στις ελληνικές τράπεζες – Οι νέοι στόχοι
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News