Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο πισωγύρισμα με επίκεντρο τις τράπεζες
Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συμβαδίζοντας με την εικόνα των ευρωαγορών στον απόηχο της χθεσινής πτώσης του Dow Jones στη Wall Street.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.434,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,3% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,35%.
Ο τραπεζικός δείκτης χάνει 0,36% στις 1.221,61 μονάδες καθώς μόνο η ΕΤΕ από τις 4 συστημικές τράπεζες καταγράφει μικρά κέρδη. Η μετοχή της Attica Bank, μετά τις χθεσινές ακραίες διακυμάνσεις, υποχωρεί άνω του 9% στα 6,00 ευρώ.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ, των ΕΛΠΕ και της Σαράντης. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν και της ΔΕΗ.
Εξάλλου, οριακές μεταβολές καταγράφονται στις ευρωαγορές την Τρίτη καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα νεότερα εταιρικά αποτελέσματα εν μέσω αβεβαιότητας για την παγκόσμια ανάπτυξη και την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Αργότερα σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επικαιροποιήσει τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Εταιρικές πράξεις όπως placements, IPOS, αυξήσεις κεφαλαίων και εκδόσεις εταιρικών οµολόγων, παρότι έβγαλαν ειδήσεις, τελικά εξουθένωσαν την αγορά µας, που ανακυκλώνει την ίδια διαθέσιµη ρευστότητα η οποία δεν είναι και… άπλετη, όπως σηµειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής στην «Καθημερινή». Ετσι, το Χ.Α. παραµένει καθηλωµένο στο «κλασικό» πλέον εύρος µεταξύ 1.400 και 1.450 µονάδων.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. δεν µπορεί να υπερβεί πειστικά το ορόσηµο των 100 δισ. ευρώ, ενώ οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν το επίκεντρο του χρηµατιστηριακού ταµπλό. Πάντως, κοιτώντας τα θεµελιώδη, τα «γερά χαρτιά» του Χ.Α. –ισχυρή εταιρική κερδοφορία, discounts σε σχέση µε τα ευρωπαϊκά, ανθεκτικοί ρυθµοί µακροοικονοµικής επέκτασης, παρά τα οικονοµικά «σύννεφα» στην Ευρωζώνη και τα πολεµικά στη Μέση Ανατολή– διατηρούνται και αναµένεται να επιβεβαιωθούν και στο υπόλοιπο του έτους. Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλοι «µπαλαντέρ», όπως η πορεία αναβάθµισης του ελληνικού αξιόχρεου και ίσως του Χ.Α., η διαφαινόµενη πολιτική σταθερότητα, η αποκλιµάκωση του spread του κρατικού οµολόγου, οι υψηλές µερισµατικές διανοµές κ.λπ., παράγοντες όµως οι οποίοι έχουν αρχίσει να θεωρούνται «δεδοµένοι», να µην εκπλήσσουν και σε τελική ανάλυση να µην προκαλούν «βιασύνη εισόδου» στις ελληνικές κεφαλαιαγορές, επισηµαίνει ο κ. Στεριώτης.
moneyreview.gr
Διαβάστε επίσης:
Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αποτελεσμάτων και ΔΝΤ – Αλμα της SAP
Wall Street: Πτώση 350 μονάδων για τον Dow, μετά από άνοδο τριών ημερών
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News