Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεγάλη άνοδος αποδόσεων – Ακολούθησαν την άνοδο των τιμών ενέργειας

Ομόλογα: Μεγάλη άνοδος αποδόσεων – Ακολούθησαν την άνοδο των τιμών ενέργειας

Σε άνοδο γύρισαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στην αρχή της εβδομάδας, καθώς οι τιμές πετρελαίου πήραν ξανά την ανιούσα και με τους επενδυτές να εστιάζουν στην περαιτέρω πορεία των επιτοκίων. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε εννέα μονάδες βάσης, στο 2,27%. Την προηγούμενη εβδομάδα υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση σε διάρκεια έξι εβδομάδων, όμως εξακολουθεί να καταγράφει άνοδο 14 μονάδων βάσης τον Οκτώβριο. 

Αναλυτές αποδίδουν τη σημερινή ανοδική κίνηση των ομολογιακών αποδόσεων στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε 7,5 μονάδες βάσης, στο 2,18%, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των τελευταίων τεσσάρων ημερών. 

Στη γαλλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε 10 μονάδες βάσης, με το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών στις 72,2 μονάδες βάσης από 75 που ήταν προτού ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ παρουσιάσει το νέο προϋπολογισμό. 

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση θα αρχίσει να συζητά τον προϋπολογισμό από σήμερα το βράδυ. 

Στην ιταλική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε 13 μονάδες βάσης στο 3,48%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο, ενώ το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών διευρύνθηκε στις 121 μονάδες βάσης. Στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις είχε περιοριστεί στις 116 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε στο 3,15% με το spread στις 92 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,41%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 69 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News