Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 17:56
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση χωρίς τζίρο στη σκιά της Attica

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διόρθωση χωρίς τζίρο στη σκιά της Attica

Συγκρατημένες απώλειες καταγράφηκαν τη Δευτέρα στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από ένα τετραήμερο ανοδικό σερί με το κλίμα να βαραίνει από τις τραπεζικές απώλειες και το επίκεντρο να στρέφεται στη μετοχή της Attica Bank. Η διόρθωση έρχεται μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε συνολικά κέρδη 2,27%.

Την ίδια ώρα, πτωτικά κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ οι τιμές του χρυσού σκαρφαλώνουν σε νέο ρεκόρ. Ομοίως, με απώλειες άνοιξε η εβδομάδα και στη Wall Street έπειτα από ένα σερί ισχυρών κερδών για τα μεγάλα χρηματιστήρια των ΗΠΑ ενόψει ανακοινώσεων αποτελεσμάτων από δεικτοβαρείς επιχειρήσεις. 

Η αρχική προσπάθεια ανόδου ανετράπη στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica Bank λίγο μετά τις 12, ενώ τέσσερις ώρες αργότερα άρχισε ξανά η διαπραγμάτευση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,34% στις 1.438,72 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.432,27 μονάδων (-0,78%) και 1.445,11 μονάδων (+0,11%). Η αξία των συναλλαγών έφτασε μόλις τα 84,5 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,95% στις 1.226,05 μονάδες. Iσχυρές απώλειες κατέγραψε η Eurobank στο -2,33% και τα 2,01 ευρώ, με την Alpha στο -1,8% και την Κύπρου στο -0,71%, ενώ απώλειες κατέγραψε η ΕΤΕ στο -0,35% και τα 7,444 ευρώ και κέρδη είχε μόνο η Πειραιώς στο +0,21% και τα 3,875 ευρώ.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές της Attica Βank, η διαπραγμάτευση των οποίων ανεστάλη προσωρινά μετά την εκρηκτική άνοδο της τιμής της κατά 3.716,79%, καθώς τα όρια της διαπραγμάτευσης της μετοχής ήταν ελεύθερα. Σύμφωνα με ενημέρωση του Χ. Α. προς χρηματιστηριακές, λόγος της προσωρινής αναστολής της διαπραγμάτευσης ήταν οι χρηματιστηριακές να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να ενημερώσουν τους πελάτες τους για την απότομη και μεγάλη αύξηση της τιμής της μετοχής. Σήμερα άρχισε εκ νέου η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας, μετά τη διενέργεια του reverse split με αναλογία 100:1. Η μετοχή ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με προσαρμοσμένη τιμή στα 0,5240 ευρώ και ήταν στα 20 ευρώ όταν ανεστάλη η διαπραγμάτευση.

Τελικά η τιμή της μετοχής έκλεισε στα 7,02 ευρώ με άνοδο 1.239,69%, διακινώντας 1.485 τεμάχια.

Από εκεί και πέρα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Lamda, ΕΛΧΑ, Ελλάκτωρ και Cenergy. Αντιθέτως, με μικρή άνοδο κινήθηκαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και Μυτιληναίος.

Συγκεκριμένα, από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+0,58%), της Πειραιώς (+0,21%) και της ΕΥΔΑΠ (+0,18%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-2,33%), Lamda Development (-1,88%) Alpha Bank (-1,80%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha bank και η Εθνική, διακινώντας 3.762.893 και 2.889.913 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 21,55 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 10,47 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 42 μετοχές, 63 πτωτικά και 19 παρέμειναν σταθερές.

Στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος ισχυρός καταλύτης ανόδου καθώς ο  οίκος Standard and Poor’s διατήρησε την Παρασκευή την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας σε ΒΒΒ- (το χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας), με θετικές προοπτικές. Η S&P ήταν η πρώτη από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, στις 20 Οκτωβρίου του 2023, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η Fitch. Είχαν προηγηθεί Scope και DBRS.

Εξάλλου, η Morgan Stanley δηλώνει εποικοδομητική για τις ελληνικές τράπεζες, έπειτα από τις συναντήσεις που είχαν οι αναλυτές της στην Αθήνα με τις διοικήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους και παίκτες του κλάδου. Ενώ οι μειώσεις επιτοκίων επιδρούν δυσμενώς στα έσοδα από τόκους, οι τράπεζες βλέπουν ότι μπορούν να τις αντισταθμίσουν με την αύξηση των δανείων, τις προμήθειες  και τα χαμηλότερα από ό,τι περίμεναν betas στις καταθέσεις. Επιπλέον, η δέσμευση των τραπεζών στην επιστροφή κεφαλαίου παραμένει υψηλή, σημειώνει ο οίκος. Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα από την προσαρμογή των εκτιμήσεών του στις μειώσεις των επιτοκίων, χαμηλώνει ελαφρά τις τιμές-στόχους, παρότι διατηρεί τη σύσταση overweight και για τις τέσσερις τραπεζικές μετοχές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Attica Bank

Goldman Sachs: Η δεκαετία υψηλών κερδών της Wall Street έχει τελειώσει

Morgan Stanley: Τι «κρατά» από τις επαφές της στην Αθήνα – Οι νέοι στόχοι για τις τράπεζες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News