Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 15:34
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σε τιμή-ρεκόρ ο χρυσός: Στροφή στην ασφάλεια εν μέσω αβεβαιότητας

Σε τιμή-ρεκόρ ο χρυσός: Στροφή στην ασφάλεια εν μέσω αβεβαιότητας

Σε ιστορικό υψηλό διαμορφώνεται ο χρυσός, συνεχίζοντας το ράλι για πέμπτη συναπτή συνεδρίαση λόγω των επενδυτών που αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια ενόψει των αμερικανικών εκλογών και εν μέσω των συνεχιζόμενων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο «φουντώνει» βέβαια και εξαιτίας των εξελίξεων στη νομισματική πολιτική, καθώς οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω μείωση των επιτοκίων δανεισμού στις μεγάλες οικονομίες της Δύσης. 

Η τιμή spot του χρυσού άγγιξε ρεκόρ  2.736,86 δολαρίων, προτού υποχωρήσει ελαφρώς στη συνέχεια. Τα προθεσμιακά συμβόλαια ανέβηκαν 0,7% περίπου στα 2.750,00 δολάρια. Για τους ίδιους λόγους ανεβαίνει και το ασήμι, το οποίο ανήλθε τη Δευτέρα σε υψηλό σχεδόν 12 ετών. 

«Η αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών είναι ένας παράγοντας που στηρίζει τη ζήτηση για χρυσό ως αντιστάθμισμα κινδύνου, ο άλλος πιθανώς να είναι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αναλυτής της UBS Giovanni Staunovo.

Η προεδρική κούρσα μεταξύ του Donald Trump και της Kamala Harris είναι οριακή στις επτά κρίσιμες πολιτείες που θα κρίνουν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Στο μεταξύ στη Μέση Ανατολή, εκατοντάδες κάτοικοι της Βηρυτού εγκατέλειψαν τα σπίτια τους καθώς το Ισραήλ ετοιμαζόταν να επιτεθεί σε χώρους που συνδέονται με τις οικονομικές δραστηριότητες της οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται αντιστάθμισμα έναντι της πολιτικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας, έχει ανέβει κατά 32% μέχρι στιγμής φέτος.

«Η συνεχιζόμενη σταθερή ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες στηρίζει επίσης τον χρυσό, κατά την άποψή μου. Αναμένουμε ότι θα φτάσει στα 2.900 δολάρια η ουγγιά μέσα στους επόμενους 12 μήνες, υποστηριζόμενος από περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed», δήλωσε ο Staunovo.

Οι traders δίνουν 90% πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Σημειώνεται πως ο χρυσός τείνει να ανεβαίνει σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Στο μεταξύ, η ΕΚΤ είναι πιθανό να προβεί σε νέα μείωση τον Δεκέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός στη Βρετανία επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, ενισχύοντας τα στοιχήματα για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον επόμενο μήνα.

Ο χρυσός συμπαρέσυρε και το ασήμι, με την τιμή spot να αυξάνεται κατά 1,1% στα 34,02 δολάρια η ουγγιά, φτάνοντας το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2012. Αντίστοιχα, η πλατίνα σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.016,45 δολάρια η ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου. Αντιθέτως, το παλλάδιο υποχώρησε κατά 0,9% στα 1.070,25 δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Χρυσός: Το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές

Χρυσός: Νέο ρεκόρ – Στροφή επενδυτών στην ασφάλεια

«Στο κυνήγι του χρυσού οι Έλληνες» μετά το «ράλι» της χρυσής λίρας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News