Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 13:15
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνει το κλίμα με τραπεζικές πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βαραίνει το κλίμα με τραπεζικές πιέσεις

(updt) Η προσπάθεια ανόδου ανετράπη στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της Attica bank λίγη ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης κατά την οποία ετέθησαν σε διαπραγμάτευση οι τίτλοι που προέκυψαν από το reverse split. Λίγο μετά τις 16:00 ώρα Ελλάδας άρχισε ξανά η διαπραγμάτευση της Attica Bank, περίπου τέσσερις ώρες μετά την προσωρινή αναστολή της

Η διόρθωση έρχεται μετά από τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε συνολικά κέρδη 2,27%.

Η τιμή της της Attica άρχισε στα 0,5240 ευρώ (προσαρμοσμένη) μετά τη διενέργεια του reverse split με αναλογία 100:1 και λίγο πριν την αναστολή είχε εκτιναχθεί στα 20 ευρώ με εκρηκτικά κέρδη 3.716,79% και συναλλαγές μόλις 8,2 χιλ. ευρώ, καθώς τα όρια της διαπραγμάτευσης είναι ελεύθερα. Παράλληλα, άρχισε και η διαπραγμάτευση με αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης στην αύξηση κεφαλαίου με τιμή εκκίνησης στα 210 ευρώ, ενώ όταν ετέθη σε αναστολή είχε φτάσει τα 269 ευρώ. 

O Γενικός Δείκτης στις 13:10, διαμορφώνεται στις 1.436,18 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,51% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 27 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος υποχωρεί κατά 0,8% καθώς μόνο η μετοχή της ΕΤΕ από τις 4 συστημικές τράπεζες ενισχύεται οριακά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,63%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρησε σε ποσοστό 0,34%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, του ΟΤΕ και της Eurobank. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Elvalhalcor και της Ελλάκτωρ.

Την ίδια ώρα, το κλίμα έχει γυρίσει και στις ευρωαγορές με τα κυριότερα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο, έστω και με περιορισμένες απώλειες, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ οι τιμές του χρυσού σκαρφαλώνουν σε νέο ρεκόρ. Οι ευρωαγορές είχαν κλείσει την περασμένη εβδομάδα με νέα άνοδο στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για τρίτη φορά φέτος, καθώς οι κίνδυνοι πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ότι υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος ισχυρός καταλύτης ανόδου καθώς ο  οίκος Standard and Poor’s διατήρησε την Παρασκευή την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας σε ΒΒΒ- (το χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας), με θετικές προοπτικές. Η S&P ήταν η πρώτη από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, στις 20 Οκτωβρίου του 2023, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η Fitch. Είχαν προηγηθεί Scope και DBRS.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής της Attica Bank

Goldman Sachs: Η δεκαετία υψηλών κερδών της Wall Street έχει τελειώσει

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News