Business & Finance Δευτέρα 21/10/2024, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πέμπτο ανοδικό σερί με χαμηλό τζίρο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μάχη για το πέμπτο ανοδικό σερί με χαμηλό τζίρο

Με οριακές διακυμάνσεις κοντά στο κλείσιμο της Παρασκευής κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον τζίρο σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον να περιστρέφεται γύρω από την Attica Bank καθώς ξεκινά σήμερα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της, ενώ βαρίδι αποτελεί η μετοχή του ΟΤΕ.

Παράλληλα, μετά τις τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης σημείωσε συνολικά κέρδη 2,27%, βγαίνουν επιλεκτικές πωλήσεις για κατοχύρωση κερδών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.444,78 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,09% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 12 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,05%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,02%.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 0,05% στις 1.238,42 μονάδες με τις Πειραιώς, Alpha και ΕΤΕ να καταγράφουν περιορισμένη άνοδο, ενώ ήπια πτωτικά κινείται η μετοχή της Eurobank. 

Σε ότι αφορά την Attica, η τιμή άρχισε στα 0,5240 ευρώ (προσαρμοσμένη) και αυτήν την ώρα έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 3 ευρώ, καθώς τα όρια της διαπραγμάτευσης είναι ελεύθερα.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, των ΕΛΠΕ και της Coca Cola HBC. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, Autohellas και της ΔΕΗ.

Εξάλλου, επιφυλακτικότητα επικρατεί και στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τις αυξημένες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενώ οι τιμές του χρυσού σκαρφαλώνουν σε νέο ρεκόρ. Οι ευρωαγορές είχαν κλείσει την περασμένη εβδομάδα με νέα άνοδο στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για τρίτη φορά φέτος, καθώς οι κίνδυνοι πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρείται ότι υποχωρούν ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν.

Στην εγχώρια αγορά δεν υπάρχει επί του παρόντος κάποιος ισχυρός καταλύτης ανόδου καθώς ο  οίκος Standard and Poor’s διατήρησε την Παρασκευή την αξιολόγηση της επενδυτικής βαθμίδας σε ΒΒΒ- (το χαμηλότερο επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας), με θετικές προοπτικές. Η S&P ήταν η πρώτη από τους «μεγάλους» οίκους αξιολόγησης που έδωσε την επενδυτική βαθμίδα, στις 20 Οκτωβρίου του 2023, για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η Fitch. Είχαν προηγηθεί Scope και DBRS.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News