Business & Finance Σάββατο 19/10/2024, 09:45
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: To ράλι έχει ακόμη δυναμική – Στροφή διαχειριστών σε περισσότερο ρίσκο

Wall Street: To ράλι έχει ακόμη δυναμική – Στροφή διαχειριστών σε περισσότερο ρίσκο

Για τους σκεπτικιστές της Wall Street που υποστηρίζουν ότι η σημερινή καλή περίοδος στις αγορές δεν θα διαρκέσει, έχουν πολλές ενδείξεις. Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υπερβολικά υψηλές, τα spreads των εταιρικών ομολόγων έχουν περιοριστεί και ο χρυσός καταρρίπτει αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά. 

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες φωνές οι οποίες είναι λιγότερο επιφυλακτικές. Παρά τους «αντίθετους ανέμους» που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές σε αυτό το σημείο του οικονομικού κύκλου, λένε ότι υπάρχει λόγος να πιστεύουμε πως υπάρχουν ακόμη περιθώρια στη σημερινή ανοδική αγορά για ριψοκίνδυνο ενεργητικό.

Η Νάνσι Τένγκλερ, διαχειρίστρια ενεργητικού ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στην Laffer Tengler Investments, είναι πεπεισμένη ότι η αύξηση των εταιρικών κερδών είναι μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται χάρη στην απότομη πτώση του πληθωρισμού που ενισχύει επίσης τους καταναλωτές. Γι΄αυτό και απωθεί τους πελάτες από τα ομόλογα προς μια ευρύτερη λίστα στοιχημάτων σε δημοτικά ομόλογα, κατασκευαστές ηλεκτρικού εξοπλισμού και επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

«Η ανάπτυξη είναι εκεί και εξακολουθεί να καθοδηγείται από τον καταναλωτή. Η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων θα είναι αρκετά ισχυρή και θα δούμε περισσότερες εκπλήξεις στην άνοδο παρά στην πτώση.  Είμαστε πολύ bullish», ανέφερε. 

Best Weekly Winning Streak in 2024

S&P 500 continues its march higher as traders increase soft-landing bets

Source: Bloomberg

Οι μετοχές ανέβηκαν και πάλι αυτή την εβδομάδα, με τον S&P 500 να σκαρφαλώνει σχεδόν 1% για έκτη συνεχόμενη άνοδο, στο μεγαλύτερο σερί από το Δεκέμβριο.

Η πιο σημαντική πηγή αισιοδοξίας παραμένει η οικονομία, όπου η Fed ξεκίνησε δυναμικά τις μειώσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί. Τα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι τόσο ο καταναλωτής όσο και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ αντέχουν, ενώ τραπεζικά στελέχη εξέδωσαν σχεδόν ομόφωνα θετικές προοπτικές καθώς τα κέρδη ξεπέρασαν σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες. 

Το να επισημάνουμε πού ακριβώς βρίσκεται στην εξέλιξή της η αμερικανική οικονομία είναι επίσης ένα πολύ δύσκολο έργο. Ενώ ο S&P 500 υπέστη τη χειρότερη ετήσια πτώση του από την οικονομική κρίση του 2008 μόλις πριν από δύο χρόνια, το selloff βασίστηκε σε μια ύφεση που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Θα πρέπει να αφήσουμε εκτός την επιβράδυνση που συνόδευε την πανδημία Covid-19 του 2020 και την τελευταία μεγάλη διαταραχή στην ανάπτυξη των ΗΠΑ που σημειώθηκε πριν από περισσότερο από μια δεκαετία.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να προσπαθούν να εφαρμόσουν αυτόν τον κλασικό επιχειρηματικό κύκλο σε αυτήν την οικονομία, αλλά απλώς δεν λειτουργεί», δήλωσε ο Ντάριο Πέρκινς, διευθύνων σύμβουλος στην GlobalData TS Lombard. «Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε πράγματα που ενδέχεται να πυροδοτήσουν το τέλος του κύκλου. Και στην πραγματικότητα δεν είναι εκεί. Βρισκόμαστε πραγματικά σε πολύ καλό μέρος».

Ο Πέρκινς βλέπει περισσότερα περιθώρια ανόδου, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική. Οι traders περιόρισαν τον τελευταίο καιρό τα στοιχήματα για το πόσο επιθετική θα είναι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της Fed φέτος, χωρίς ωστόσο να σταματήσει η άνοδος αυτή την εβδομάδα. Περίπου 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρευσαν με τον ταχύτερο ρυθμό από τν Αύγουστο στο καλάθι του Bloomberg Intelligence με ETF με ενεργητικό «υψηλού κινδύνου», που περιλαμβάνει μετοχές τεχνολογίας και ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Traders Pile Into Cross-Asset “Risk-On” ETFs

The cohort saw $3.2 billion in inflows this week, fastest pace since August

Source: Bloomberg Intelligence

Ο Aγιάκο Γιοσιόκα του Wealth Enhancement Group είναι αισιόδοξος για την οικονομία των ΗΠΑ λόγω της χαμηλής ανεργίας και του πληθωρισμού που έχει επιστρέψει κοντά στο στόχο του 2% της Fed.

«Το σκηνικό μπορεί να μην είναι τέλειο, ειδικά επειδή οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές», είπε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου που έχει υπό τον έλεγχό του περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια δολάρια. «Αλλά είναι αρκετά καλό».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Νέα ρεκόρ – Έκτη συνεχή εβδομάδα κερδών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κερδών για τον STOXX 600

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News