Business & Finance Παρασκευή 18/10/2024, 20:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων – Η αγορά ποντάρει σε επιθετικές επιτοκιακές μειώσεις

Ομόλογα: Υποχώρηση αποδόσεων – Η αγορά ποντάρει σε επιθετικές επιτοκιακές μειώσεις

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφότου οι αγορές έχουν αυξήσει τα στοιχήματά τους για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, καθώς η προσοχή στρέφεται από την μάχη κατά του πληθωρισμού στη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Η απόδοση του γερμανικού διετούς, που είναι περισσότερο ευαίσθητο στις προσδοκίες για τις επιτοκιακές μειώσεις, υποχώρησε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,103%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Οκτωβρίου. 

Στη γερμανική 10ετία, η απόδοση υποχώρησε δύο μονάδες βάσης στο 2,18%. Κατά δύο μονάδες βάσης υποχώρησε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αφού την Πέμπτη είχε ενισχυθεί στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει ανθεκτική, απομακρύνοντας τις προσδοκίες των αγορών για νέες επιθετικές επιτοκιακές μειώσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Μετά το κλείσιμο της Wall Street, η Scope θα αναθεωρήσει την αξιολόγησή της για τη Γαλλία, ενώ η Fitch για την Ιταλία. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε τέτσσερις μονάδες βάσης, στο 3,35% με το spread έναντι των γερμναικών στις 117 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουνίου. 

Με δεδομένο ότι μία αρνητική προοπτική αντανακλά αυξήμένο κίνδυνο για την πιστοληπτική αξιολόγηση σε ορίζοντα 12 έως 18 μηνών, μία υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στο ΑΑ- φαίνεται αρκετά πιθανή σήμερα το βράδυ λαμβάνοντας υπόψη την επιδείνωση των δημοσιονομικών της. 

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών περιορίστηκε στις 73 μονάδες βάσης, χαμηλότερα από τις 77 μονάδες βάσης, στα επίπεδα που βρισκόταν προτού ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσιάσει τον προϋπολογισμό του 2025. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία υποχώρησε ελαφρώς στο 3,02% με το spread στις 88 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 2,29%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 88 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News