Business & Finance Πέμπτη 17/10/2024, 20:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις – «Σφιχτή» η αγορά, περιμένει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Ομόλογα: Μεικτές τάσεις – «Σφιχτή» η αγορά, περιμένει τις επόμενες κινήσεις της ΕΚΤ

Με μεικτή εικόνα έκλεισε η αγορά κρατικών ομολόγων μετά τη νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης, με τους επενδυτές να δίδουν μικρή πιθανότητα για μείωση των 50 μονάδων βάσης το Δεκέμβριο. 

Αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, υποβάθμισε τις προοπτικές για τον πληθωρισμό και την οικονομία. Αυτό υποδηλώνει ότι θα κάνει και νέα μείωση το Δεκέμβριο. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε 1,5 μονάδα βάσης, στο 2,15%, αφού στην αρχή της συνεδρίασης είχε υποχωρήσει στο 2,12%, σε χαμηλό δύο εβδομάδων. Στις δύο συνεδριάσεις Τρίτης και Τετάρτης υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε 3,5 μονάδες βάσης, στο 2,21%, αφού υποχώρησε 10 μονάδες βάσης στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. 

Ενώ όμως η ΕΚΤ μιλά για εξασθενημένη οικονομία, αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι ο εγχώριος πληθωρισμός παραμένει υψηλός με τον ρυθμό αύξησης των μισθών ενισχυμένο, επισημαίνουν άλλοι αναλυτές, επικαλούμενοι και την απειλή των δασμών σε περίπτωση εκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. 

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών διαμορφώθηκε ενδοσυνεδριακά στις 72 από τις 77 μονάδες βάσης που ήταν πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού από την κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τις 20 Σεπτεμβρίου. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε οκτώ μονάδες βάσης, στο 4,08%, καθώς τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ σημείωσαν απρόσμενη πτώση και οι πωλήσεις λιανικής παρέμειναν σταθρές το Σεπτέμβριο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 3,41% με το spread στις 118 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση στη 10ετία «τσίμπησε» οριακά στο 3,07% με το spread ωστόσο να υποχωρεί σημαντικά στις 89 μονάες βάσης. Στην πενταετία, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στα ίδια σχεδόν επίπεδα με χθες στο 2,33%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 88 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News