Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ράλι στις τιμές με την αγορά να βλέπει συνεχείς επιτοκιακές μειώσεις

Ομόλογα: Ράλι στις τιμές με την αγορά να βλέπει συνεχείς επιτοκιακές μειώσεις

Σε χαμηλό εβδομάδας υποχώρησαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, εν αναμονή των επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,18%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Οκτωβρίου. 

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου έχει προεξοφληθεί η επιτοκιακή μείωση των 25 μονάδων βάσης που θα οδηγήσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%, όπως επίσης και μία ακόμη στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,16%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 4 Οκτωβρίου. 

Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανία εξέδωσε 30ετή ομόλογα αντλώντας 3,10 δισ.ευρώ, στην πιο ισχυρή ζήτηση σε έκδοση 30ετούς σε διάρκεια έτους, σύμφωνα με στοιχεία της IFR. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,40% με πτώση έξι μονάδων βάσης με το spread έναντι των γερμανικών στις 123 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο. 

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι η κυβέρνησή της σχεδιάζει να αντλήσει 3,5 δισ.ευρώ από τράπεζες και ασφαλιστικές αφότου το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του προϋπολογισμού για την επόμενη τριετία. 

Στην ελληνική αγορά, οι αποδόσεις περιορίστηκαν περαιτέρω, στη 10ετία στο 3,06% με το spread στις 91 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,32%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ωστόσο περιορίστηκε στα 66 εκατ. ευρώ.

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News