Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από τον κλάδο τεχνολογίας και πολυτελών ειδών

Ευρωπαϊκές μετοχές: Πιέσεις από τον κλάδο τεχνολογίας και πολυτελών ειδών

Με μικρή πτώση έκλεισε ο δείκτης STOXX 600 με την τεχνολογία και τον κλάδο πολυτελών ειδών να πλήττεται από τα απογοητευτικά αποτελέσματα από τους κορυφαίους ομίλους ASML και LVMH, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της ΕΚΤ. 

Ο STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, υπαναχωρώντας από το υψηλό δύο εβδομάδων που άγγιξε στην αρχή της χθεσινής συνεδρίασης. Ο δείκτης για τα blue chip της Ευρωζώνης έκλεισε σε χαμηλό σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών εβδομάδων. 

Η ASML, ο μεγαλύτερος στον κοσμο όμιλος κατασκευής μηχανών για τσιπ, υποχώρησε 5,1% αγγίζοντας χαμηλό 10μήνου και παρασύροντας ολόκληρο τον κλάδο τεχνολογίας σε πτώση 1,5%, σε χαμηλό μηνός. Η εταιρεία προειδοποίησε για αδύναμες πωλήσεις το 2025, με τη μετοχή της να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια τριών δεκαετιών. 

Ο Γιόχεν Στάνζλ, αναλυτής της CMC Markets, δήλωσε ότι τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ASML έχουν να κάνουν με τη μείωση του κόστους από πελάτες της όπως η Intel, που μείωσαν τις παραγγελίες τους. 

Ο κλάδος πολυτελών ειδών δέχθηκε επίσης πλήγμα αφότου η μετοχή της γαλλικής LVMH υποχώρησε 3,7%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια μηνός, αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε μειωμένες πωλήσεις τρίτου τριμήνου. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού υποαπέδωσε μεταξύ των κορυφαίων χρηματιστηριακών αγορών της Ευρώπης, με πτώση 0,4%. 

Ο κλάδος πολυτελών ειδών και ατομικών και οικιακών αγαθών σημείωσαν πτώση άνω του 1,3% έκαστος. 

Ο δείκτης IBEX στη Μαδρίτη έκλεισε ωστόσο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2010, σε αντίθεση με τον DAX στην Φρανκφούρτη που υποχώρησε περαιτέρω κατά 0,1% από το ιστορικό υψηλό της Τρίτης. 

Οι μετοχές ταξιδίων και ψυχαγωγίας ενισχυθήκαν 1,6% χάρη στα κέρδη 6% της Whitbread αφότου ο ιδιοκτήτης της Premier In ανακοίνωσε ότι οι κρατήσεις είναι αυξημένες κατά τη διάρκεια της εορτατστικής περιόδου. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News