Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη ημέρα συγκρατημένης ανόδου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεύτερη ημέρα συγκρατημένης ανόδου

Σε μια επανάληψη της χθεσινής συνεδρίασης εξελίχθηκε και η σημερινή στο Χρηματιστήριο Αθηνών με το αρχικό διστακτικό κλίμα να ενισχύεται στις δημοπρασίες δίνοντας το προβάδισμα στους αγοραστές το κλείσιμο να βρίσκει την αγορά στα υψηλά ημέρας.

Στήριγμα στην αγορά έδωσαν οι τραπεζικές μετοχές της Πειραιώς και της Eurobank, ενώ βαρίδι αποτέλεσε η Cenergy που υποχώρησε κάτω από την τιμή της ΑΜΚ στα 8,95 ευρώ με υψηλό τζίρο άνω των 4,8 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ υποχώρησε ο τζίρος. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.430,09 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,45%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 96,13 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 20,742.523 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,64%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,12%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,74% στις 1.219,28 μονάδες με την Πειραιώς να ενισχύεται κατά 1,6% στα 3,81 ευρώ, τη Eurobank να κλείνει με κέρδη 1,56% στα 2,016 ευρώ, την Alpha να περιορίζεται στο +0,7% και υτα 1,51 ευρώ, ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν ΕΤΕ και Κύπρου στο -0,22% και -0,7%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+1,60%), της Eurobank (+1,56%), Motor Oil (+1,46%), του ΟΠΑΠ (+1,46%) και της Σαράντης (+1,10%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean Airlines (-0,86%), της Viohalco (-0,71%) και της Lamda Development (-0,53%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Πειραιώς διακινώντας 4.903.073 και 4.009.486 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 20,96 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 15,21 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 54 μετοχές, 36 πτωτικά και 33 παρέμειναν σταθερές.

Εν τω μεταξύ, μια ακόμα θετική έκθεση για την ελληνική οικονομία ήρθε από τη Fitch Ratings, η οποία αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει υπεραποδώσει δημοσιονομικά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει τις καλές δημοσιονομικές πολιτικές το 2024 και τουλάχιστον έως το 2026 που είναι ο ορίζοντας των προβλέψεών της. Παράλληλα, προβλέπει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από το 2,5% του ΑΕΠ για τα επόμενα τρία χρόνια και μείωση του χρέους πάνω από 50 ποσοστιαίες μονάδες, από το υψηλό του 206% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το 2020 και έως το 2026. Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, για μια από τις μεγαλύτερες μειώσεις χρέους ανάμεσα σε όλες τις χώρες που καλύπτουν.

Την ίδια ώρα, μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωαγορές που πάντως παραμένουν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους, ενώ και η Wall Street δείχνει να ανακάμπτει από τη χθεσινή ισχυρή πτώση.

Οι διεθνείς αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η εγχώρια αγορά αναμένει και την ετυμηγορία της S&P για την Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής.

Με βάση το διεθνές κλίμα θα ήταν λογικό το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει επιδόσεις που να βρίσκονται στη ζώνη των επιδόσεων του Μαΐου οπότε είχε καταγραφεί η μέχρι τώρα υψηλή επίδοση του έτους λίγο πάνω από τις 1.500 μονάδες, σχολιάζει στην «Καθημερινή» ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ομως, δυστυχώς, ο Γενικός Δείκτης κινείται λίγο πάνω από τις 1.400 μονάδες, με τους αγοραστές να έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί προσμετρώντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο, ή για άλλους δικούς τους λόγους, θεωρώντας ότι οφείλουν να κρατήσουν στάση αναμονής και οι πωλητές επιβάλλουν την υπεροπλία τους στην πλειονότητα των συνεδριάσεων. Παράλληλα, οι φετινές επιτυχημένες εταιρικές κινήσεις, με ΑΜΚ, νέες εισαγωγές, placements και ομολογιακές εκδόσεις συνιστούν μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά έχουν και παρενέργειες βραχυχρόνια, τονίζει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Μικρές μεταβολές – Αλμα για την Morgan Stanley

Fitch: Βλέπει υψηλή ανάπτυξη και μείωση 50 μονάδων στο ελληνικό χρέος

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News