Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 11:23
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίρροπες δυνάμεις μετά την αντίδραση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αντίρροπες δυνάμεις μετά την αντίδραση

Με οριακές μεταβολές κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω μεικτών προσήμων των ευρωπαϊκών αγορών. Η προσπάθεια για συνέχιση της αντίδρασης που βγήκε χθες -με κλείσιμο στα υψηλά ημέρας- βρίσκει τοίχο στις πιέσεις μεμονωμένων μετοχών. Γεγονός είναι ότι το ΧΑ συνεχίζει να υποαποδίδει έναντι των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και τον Οκτώβριο, έχοντας καταγράψει μόλις τρεις ανοδικές συνεδριάσεις αυτόν τον μήνα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:20 διαμορφώνεται στις 1.424,29 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,04% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 10 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,09%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,10%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται μόλις 0,28% με την Πειραιώς να κερδίζει 0,8%, ενώ οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες σημειώνουν περιορισμένα κέρδη.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ, της Πειραιώς, της Σαράντης και του ΟΠΑΠ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Jumbo, της Motor Oil και της Aegean.

Σημειωτέον ότι σήμερα εισάγονται προς διαπραγμάτευση οι μετοχές από την ΑΜΚ της Cenergy (τιμή διάθεσης 9 ευρώ) και αναστέλλεται η διαπραγμάτευση εκείνων της Τράπεζας Αττικής για να εφαρμοστεί το reverse split.

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα στην αυριανή απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε μια ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ η εγχώρια αγορά έχει στραμμένο το βλέμμα και στην ετυμηγορία της S&P για την Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής.

Με βάση το διεθνές κλίμα θα ήταν λογικό το ελληνικό χρηματιστήριο να καταγράφει επιδόσεις που να βρίσκονται στη ζώνη των επιδόσεων του Μαΐου οπότε είχε καταγραφεί η μέχρι τώρα υψηλή επίδοση του έτους λίγο πάνω από τις 1.500 μονάδες, σχολιάζει στην «Καθημερινή» ο Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Ομως, δυστυχώς, ο Γενικός Δείκτης κινείται λίγο πάνω από τις 1.400 μονάδες, με τους αγοραστές να έχουν σε μεγάλο βαθμό αποσυρθεί προσμετρώντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο, ή για άλλους δικούς τους λόγους, θεωρώντας ότι οφείλουν να κρατήσουν στάση αναμονής και οι πωλητές επιβάλλουν την υπεροπλία τους στην πλειονότητα των συνεδριάσεων. Παράλληλα, οι φετινές επιτυχημένες εταιρικές κινήσεις, με ΑΜΚ, νέες εισαγωγές, placements και ομολογιακές εκδόσεις συνιστούν μήνυμα εμπιστοσύνης για τις προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά έχουν και παρενέργειες βραχυχρόνια, τονίζει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Πτωτικές τάσεις με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα

Wall Street: Διόρθωση μετά το ράλι – «Βαρίδι» ο κλάδος ημιαγωγών

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News