Business & Finance Τετάρτη 16/10/2024, 10:44
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Πτωτικές τάσεις με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα

Ευρωαγορές: Πτωτικές τάσεις με φόντο τα εταιρικά αποτελέσματα

Σκυτάλη από τη διορθωτική κίνηση σε Wall Street και ασιατικές αγορές παίρνουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με εξαίρεση το Λονδίνο. 

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,4% στις 518,36 μονάδες με την πλειονότητα των κλάδων σε αρνητικό έδαφος. Ο γερμανικός DAX σημειώνει μικρές απώλειες 0,17% στις 19.453,5 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,87% στις 7.456,7 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 0,17%. 

Ωστόσο, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,8% στις 8.317,7 μονάδες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία υποχώρησε ραγδαία στο 1,7% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,2% τον προηγούμενο μήνα, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τον Νοέμβριο.

Σε επίπεδο εταιρειών, ο κλάδος των ειδών πολυτελείας δέχεται εκ νέου πλήγμα με την LVMH να υποχωρεί κατά 5% καθώς ανακοίνωσε μείωση των τριμηνιαίων πωλήσεων για πρώτη φορά μετά την πανδημία με φόντο την εξασθένηση της καταναλωτικής ζήτησης στην Κίνα.

Επίσης, οι μετοχές της ASML σημειώνουν βουτιά 3% μετά τις απογοητευτικές προβλέψεις του ολλανδικού τεχνολογικού κολοσσού για την πορεία των πωλήσεων του. 

Τέλος, η μετοχή της Stellantis υποχωρεί κατά 2% αφού η αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε ότι αναμένει ετήσια πτώση 20% στις ενοποιημένες αποστολές το τρίτο τρίμηνο σε 1,15 εκατομμύρια μονάδες παγκοσμίως.

Χθες στη Wall Street ο S&P 500 και ο Dow υποχώρησαν από τα ιστορικά υψηλά που είχαν κατακτήσει τη Δευτέρα, ενώ πτωτική κίνηση καταγράφηκε και στις αγορές Ασίας και Ειρηνικού με τον ιαπωνικό Nikkei να ηγείται των απωλειών.

Οι επενδυτές αναμένουν την αυριανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία αναμένεται να προβεί σε άλλη μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης, καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο και ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Διόρθωση μετά το ράλι – «Βαρίδι» ο κλάδος ημιαγωγών

Βρετανία: Στο 1,7% ο πληθωρισμός – Κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News