Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια 15μέρου για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια 15μέρου για τον STOXX 600

Τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια δύο εβδομάδων σημείωσε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600, υπό το βάρος των τεχνολογικών μετοχών αφότου διέρρευσαν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου της κατασκευάστριας τσιπ ASML και εμπεριέχουν απογοητευτικές προβλέψεις για τις ετήσιες πωλήσεις. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,8%, με τις μετοχές τεχνολογίας να καταγράφουν υποχωρούν 6,5%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του κλάδου από τον Οκτώβριο του 2020. 

Τα blue chip της Ευρωζώνης, ο STOXX 50, υποχώρησε 1,8%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια δύο μηνών. 

Η ASML απώλεσε 15,6%, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 1998, αφότου ανακοίνωσε χαμηλές παραγγελίες τριμήνου και υποβάθμισε τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του 2025. 

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq υποχωρούσε στην αρχή της συνεδρίασης περίπου κατά μία ποσοστιαία μονάδα. 

Από τις αρχές του έτους έως σήμερα, ο STOXX 600 ενισχύθηκε 8,8%, παρότι υπολείπεται του S&P 500, που καταγράφει κέρδη 20% με κινητήρια δύναμη την αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη.    

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με πτώση 0,1%, αφού όμως άγγιξε ιστορικό υψηλό στη διάρκεια της συνεδρίασης. 

Οι μετοχές ενέργειας υποχώρησαν περίπου 3,3%, μετά την πτώση των τιμών πετρελαίου κατά 5%, μετά από δημοσίευμα ότι το Ισραήλ δεν θα χτυπήσει πετρελαϊκούς στόχους του Ιράν, γεγονός που απομάκρυνε τις ανησυχίες για διακοπή της προσφοράς. 

Η μετοχή της TotalEnergies απώλεσε 4,8% της αξίας της αφότου ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματά του από τις βασικές δραστηριότητές του αναμένεται να παρουσιάσουν απότομη πτώση λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους στην Ευρώπη και σε άλλες αγορές. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News