Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σημαντική πτώση αποδόσεων εν αναμονή της ΕΚΤ

Ομόλογα: Σημαντική πτώση αποδόσεων εν αναμονή της ΕΚΤ

Σε χαμηλό μίας εβδομάδας υποχώρησε η απόδοση του γερμανικού 10ετούς με τους επενδυτές να περιμένουν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Την ίδια στιγμή, η πτώση των τιμών πετρελαίου απομάκρυνε τους φόβους για αναζωπύρωση πληθωριστικών πιέσεων. 

Οι τιμές πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 4% λόγω των ασθενέστερων προοπτικών για τη ζήτηση, καθώς οι φόβοι για διακοπή της προσφοράς περιορίστηκαν μετά από δημοσίευμα που θέλει το Ισραήλ να εμφανίζεται απρόθυμο να χτυπήσει πετρελαϊκούς στόχους του Ιράν. 

Οι επενδυτές στην Ευρωζώνη περιμένουν από την ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, χωρίς ωστόσο να δίδει κατευθυντήρια γραμμή για την πορεία της νομισματικής πολιτικής. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε πέντε μονάδες βάσης στο 2,22%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 7 Οκτωβρίου. «Η οικονομία χρειάζεται ουδέτερο επιτόκιο, ενδεχομένως και μέτρα στήριξης», αναφέρει ο Ρούμπεν Σεγκούρα – Καγιουέλα, επικεφαλής οικονομολόγος της BofA. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,21% με αποκλιμάκωση πέντε μονάδων βάσης, στο χαμηλότερο επίπδο από τις 4 Οκτωβρίου.

Κατά οκτώ μονάδες βάσης περιορίστηκε και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς, στο 2,95%, με το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών στις 74 μονάδες βάσης. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε αντίστοιχα οκτώ μονάδες βάσης, στο 3,47%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Οκτωβρίου με το spread έναντι των γερμανικών στις 124 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, το κόστος δανεισμού στη 10ετία περιορίστηκε στο 3,13% με το spread στις 93 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία υποχώρησε στο 2,38%. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News