Business & Finance Τρίτη 15/10/2024, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αντικρουόμενων δυνάμεων

Ευρωαγορές: Μεικτά πρόσημα εν μέσω αντικρουόμενων δυνάμεων

Με μικρές μεταβολές διαφορετικών κατευθύνσεων κινούνται σήμερα οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα νεότερα στοιχεία για την ανεργία και τον πληθωρισμό, ενώ ώθηση στην αγορά δίνει το χθεσινό ράλι στη Wall Street.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,2% με τις μετοχές των εταιρειών τηλεπικοινωνιών και ταξιδιών να προσφέρουν στήριξη στην αγορά. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,59% στις 19.623 μονάδες ενώ στη Γαλλία ο CAC υποχωρεί κατά 0,36%. Στη Βρετανία, ο FTSE κινείται οριακά αρνητικά κατά 0,14%, ενώ ο ιταλικός MIB κερδίζει 0,47%

Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα περιστρέφεται γύρω από τη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με την αγορά να θεωρεί δεδομένη μια ακόμα κίνηση νομισματικής χαλάρωσης την Πέμπτη. Η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός φαίνεται να μην αποτελεί πλέον ζήτημα.

Παράλληλα, οι γερμανικές τιμές χονδρικής μειώθηκαν κατά 1,6% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όπως έδειξαν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα την Τρίτη, ενώ ο γαλλικός δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε μόλις στο 1,1% σε ετήσια βάση και ο αντίστοιχος ισπανικός στο 1,5%, και οι δύο πολύ κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2%. 

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο μειώθηκε απροσδόκητα στο 4%, από 4,1%, αλλά τα στοιχεία που επιβράδυνση της αύξησης στις μέσες αποδοχές άνοιξαν το δρόμο για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων όταν η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάσει το Νοέμβριο.

Χθες η Wall Street είχε μια ακόμα καλή μέρα με τον S&P 500 και τον Dow Jones να σημειώνουν νέες κορυφές εν μέσω της επιστροφής του ενθουσιασμού γύρω από την τεχνολογία, την τεχνητή νοημοσύνη και τα εταιρικά κέρδη.

Την Τρίτη αναμένονται περισσότερα αποτελέσματα τραπεζικών κολοσσών, μεταξύ άλλων από την Bank of America, την Goldman Sachs και τη Citigroup, ενώ μεγάλη προσοχή θα δοθεί στην αγαπημένη της τεχνητής νοημοσύνης Nvidia.

Η μετοχή της Nvidia κέρδισε πάνω από 2% τη Δευτέρα, ανεβάζοντας την αγοραία αξία της στα 3,39 τρισεκατομμύρια δολάρια – λίγο κάτω από τα 3,52 τρισεκατομμύρια δολάρια της Apple ενώ πλησιάζει ξανά στο να είναι η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο.

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της Ericsson σημειώνει άνοδο περίπου 8%, αφού η σουηδική αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις άνω των προβλέψεων, υποβοηθούμενη από την ανάκαμψη της ζήτησης για εξοπλισμό 5G στη Βόρεια Αμερική.

Ο γαλλικός όμιλος πολυτελών ειδών LVMH ανακοινώνει τα έσοδα τρίτου τριμήνου αργότερα την Τρίτη, με τον κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος έχοντας επωφεληθεί έντονα από τότε που το Πεκίνο άρχισε να παρουσιάζει μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Συνεδρίαση των ρεκόρ – Ξεπέρασε τις 43.000 μονάδες ο Dow

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News