Business & Finance Δευτέρα 14/10/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό δύο εβδομάδων εν αναμονή της ΕΚΤ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε υψηλό δύο εβδομάδων εν αναμονή της ΕΚΤ

Σε υψηλό δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, εν αναμονή εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου αλλά και της απόφασης της ΕΚΤ την Πέμπτη για την πορεία των επιτοκίων. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,48%, με τις μετοχές του κλάδου τεχνολογίας, άμυνας και κοινής ωφελείας να ενισχύονται 1,2% σε κάθε κλάδο. 

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης CAC 40 στο Παρίσι υποαπέδωσε έναντι των υπόλοιπων αγορών, μετά την απόφαση του Fitch να υποβαθμίσει το outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Γαλλίας σε αρνητικό από σταθερό. 

Η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Πέμπτης, με τους συναλλασσομένους να δίδουν ποσοστό 100% για μείωση των 25 μονάδων βάσης, ενώ έχουν προεξοφλήσει πλήρως ανάλογη μείωση και το Δεκέμβριο. 

Ο STOXX 600 απέχει λιγότερο από 1% από το ιστορικό υψηλό του, γεγονός που αντανακλά την εμπιστοσύνη των επενδυτών ότι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα στηρίξει την οικονομία. 

Οι μετοχές των LVMH, Hermes, Kering και άλλων γαλλικών ομίλων πολυτελών ειδών που είναι εκτεθειμένοι στην κινεζική αγορά, υποχώρησαν από 0,4% έως 3,8%. 

Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των LVMH και ASML, αναμένεται να παρουσιάσουν αποτελέσματα την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτές προβλέπουν ότι οι εισηγμένες στο δείκτη STOXX 600 θα αυξηθούν 4,6% στο τρίτο τρίμηνο, παρότι οι προβλέψεις έχουν αναθεωρηθεί αξιοσημείωτα από τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Οι εταιρείες στοιχηματισμού της Βρετανία Flutter, Entain και Evoke υποχώρησαν μεταξύ 6% και 14%, μετά από δημοσίευμα μίντια ότι η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει να διαπλασιάσει τους φόβους σε online καζίνο και εταιρείες στοιχημάτων. 

Ο αμυντικός όμιλος Leonardo ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει κοινοπραξία με τη γερμανική Rheinmentall ωθώντας τις  μετοχές τους σε άνοδο 3,2% και 2,2% αντίστοιχα. Οι μετοχές γνώρισαν τη μεγαλύτερο άνοδο στα χρηματιστήρια του Μιλάνου και Φρανκφούρτης αντίστοιχα. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News