Business & Finance Δευτέρα 14/10/2024, 17:40
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στην εσωστρέφεια κόντρα στη διεθνή άνοδο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Συνέχεια στην εσωστρέφεια κόντρα στη διεθνή άνοδο

Την ώρα που οι διεθνείς αγορές καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκόρ, το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει τη διαπραγμάτευση σε στενό εύρος με σταδιακή αποχώρηση επενδυτών και περιορισμένο όγκο συναλλαγών.

Η αρχική προσπάθεια ανού στην εγχώρια αγορά ανατράπηκε στην πορεία της συνεδρίασης με επικράτηση των πωλητών κυρίως στις τραπεζικές μετοχές. Και αυτό κόντρα στις θετικές εκθέσεις, όπως της Eurobank Equities που προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχου για τις τράπεζες, επιβεβαιώνοντας τη σύσταση αγοράς και διατηρώντας την Τράπεζα Πειραιώς ως top pick. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι τελευταίες υποαποδόσεις του κλάδου οφείλονται σε τεχνικούς λόγους (placements, καθυστέρηση της αναβάθμισης του ΧΑ από την MSCI) και όχι σε αδύναμα θεμελιώδη στοιχεία. Αντ΄ αυτού, η χρηματιστηριακή μιλά για αύξηση των μερισμάτων και ανθεκτικότητα των αποτελεσμάτων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.411,49 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,37%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.424,19 μονάδες (+0,52%) και κατώτερη τιμή στις 1.410,77 μονάδες (-0,42%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 82,94 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 17.124.288 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,47%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,27%.

Ο τραπεζικός δείκτης διολίσθησε 1,43% στις 1.189,54 μονάδες με την ΕΤΕ να σημειώνει βουτιά 2,47% στα 7,26 ευρώ, την Eurobank να χάνει 1,81% και την Πειραιώς να σημειώνει απώλειες 0,70% στα 3,674 ευρώ. Νέα πτώση κατέγραψε και η Κύπρου στο -0,23% και τα 4,38 ευρώ, ενώ με οριακή άνοδο 0,17% έκλεισε η μετοχή της Alpha στα 1,47 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Aegean Airlines (+1,89%), της Coca Cola HBC (+1,40%), της Autohellas (+1,13%), της Elvalhalcor (+0,88%) και της Jumbo (+0,86%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Εθνικής (-2,47%), της ΔΕΗ (-206%), της Eurobank (-1,81%), της Motor Oil (-0,96%) και της Τιτάν (-0,92%). Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank κι η Εθνική με 3.492.333 και 3.483.170 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 24,05 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 8,05 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 49 μετοχές, 50 πτωτικά και 23 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,43%, ενώ ο S&P 500 οδεύει προς νέο ρεκόρ με άνοδο 0,6% Στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκονται τόσο τα εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ -με την αρχή να γίνεται την Παρασκευή από JPMorgan Chase και Wells Fargo- αλλά και τα νεότερα μακροοικονομικά στοιχεία με φόντο την πορεία της νομισματικής χαλάρωσης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να μειώσει την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για άλλη μια φορά. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% – στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών στην τελευταία συνεδρίασή τους.

Γεγονός είναι ότι η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη στο ΧΑ δεν βελτιώθηκε την εβδοµάδα που πέρασε διατηρώντας τον βηµατισµό φθοράς προς τις 1.400 µονάδες, όπως σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή». Η κόπωση της αγοράς ήταν εµφανής λόγω των συνεχών και απαιτητικών εταιρικών πράξεων διάθεσης µετοχικών ποσοστών, όπως σηµειώνει. Μέσα σε λιγότερο από 15 ηµέρες αντλήθηκε από την αγορά σε µετοχές σχεδόν 1 δισ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ σε οµολογιακές εκδόσεις.

Τα δεδοµένα δεν δείχνουν πάντως ότι η κατάσταση αυτή οδεύει προς εκτόνωση, καθώς η ουρά των αυξήσεων κεφαλαίων έχει ακόµη αρκετούς ενδιαφεροµένους που θα επιθυµούσαν να εκµεταλλευθούν το θετικό κλίµα στο εξωτερικό πριν από τη διενέργεια των αµερικανικών εκλογών, που θεωρείται ένας δυνάµει αστάθµητος παράγοντας, προσθέτει ο αναλυτής. Ολες αυτές οι εταιρικές πράξεις, καθώς και εκείνες που ακολουθούν, δυσκολεύουν τον βηµατισµό της αγοράς, η οποία δείχνει αποκοµµένη από την τάση των ξένων αγορών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Προς νέο ρεκόρ ο S&P 500 με το βλέμμα στα αποτελέσματα

Eurobank Equities: Ανεβάζει τον πήχυ για τις τράπεζες – Πού οφείλονται οι υποαποδόσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News