Business & Finance Δευτέρα 14/10/2024, 11:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική προσπάθεια ανόδου

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτική προσπάθεια ανόδου

Η προσπάθεια ανόδου της περασμένης Παρασκευής δείχνει να συνεχίζεται στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών με χαμηλό όμως τζίρο, εν μέσω περιορισμένων μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:35 διαμορφώνεται στις 1.421,28 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,32% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 8 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,41%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,20% με την Alpha να σημειώνει κέρδη 1,26%, τις ΕΤΕ και Πειραιώς να ενισχύονται μόλις 0,27% και 0,19%, ενώ με απώλειες 0,73% κινείται η μετοχή της Eurobank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Aegean Airlines, της Μυτιληναίος και της Τιτάν. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ και της Autohellas.

Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη δεν βελτιώθηκε την εβδοµάδα που πέρασε διατηρώντας τον βηµατισµό φθοράς προς τις 1.400 µονάδες, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή». Η κόπωση της αγοράς ήταν εµφανής λόγω των συνεχών και απαιτητικών εταιρικών πράξεων διάθεσης µετοχικών ποσοστών, όπως σηµειώνει. Μέσα σε λιγότερο από 15 ηµέρες αντλήθηκε από την αγορά σε µετοχές σχεδόν 1 δισ. ευρώ και 750 εκατ. ευρώ σε οµολογιακές εκδόσεις.

Τα δεδοµένα δεν δείχνουν πάντως ότι η κατάσταση αυτή οδεύει προς εκτόνωση, καθώς η ουρά των αυξήσεων κεφαλαίων έχει ακόµη αρκετούς ενδιαφεροµένους που θα επιθυµούσαν να εκµεταλλευθούν το θετικό κλίµα στο εξωτερικό πριν από τη διενέργεια των αµερικανικών εκλογών, που θεωρείται ένας δυνάµει αστάθµητος παράγοντας, προσθέτει ο αναλυτής. Ολες αυτές οι εταιρικές πράξεις, καθώς και εκείνες που ακολουθούν, δυσκολεύουν τον βηµατισµό της αγοράς, η οποία δείχνει αποκοµµένη από την τάση των ξένων αγορών.

Την ίδια ώρα, κυρίως ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -μετά από ένα μουδιασμένο άνοιγμα- με τους επενδυτές να αξιολογούν τις κινήσεις τόνωσης της κινεζικής οικονομίας ενώ αναμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να μειώσει την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για άλλη μια φορά.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Μικρή άνοδος με «ανοιχτά μέτωπα»

«Καμπανάκι» Ε.Ε. για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News