Business & Finance Δευτέρα 14/10/2024, 11:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Μικρή άνοδος με «ανοιχτά μέτωπα»

Ευρωαγορές: Μικρή άνοδος με «ανοιχτά μέτωπα»

Κυρίως ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια -μετά από ένα μουδιασμένο άνοιγμα- με τους επενδυτές να αξιολογούν τις κινήσεις τόνωσης της κινεζικής οικονομίας ενώ αναμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται με μικρή άνοδο 0,2% στις 523 μονάδες με μοιρασμένα πρόσημα στους επιμέρους κλάδους. Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,44% στις 19.428 μονάδες ενώ ο CAC 40 στη Γαλλία χάνει μόλις 0,04% στις 7.575 μονάδες. Στη Βρετανία, ο FTSE κινείται με οριακά κέρδη 0,13% στις 8.264 μονάδες, ενώ ο ιταλικός MIB ενισχύεται κατά 0,43%. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα και αναμένεται να μειώσει την Πέμπτη τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης για άλλη μια φορά. Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη συρρικνώθηκε απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για 2% – στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση σε σχέση με τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζιτών στην τελευταία συνεδρίασή τους.

«Στη συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος Lagarde είναι πιθανό να αναγνωρίσει τους αυξημένους καθοδικούς κινδύνους για τις προοπτικές ανάπτυξης«, αναφέρουν οι αναλυτές της ABN Amro, σε σημείωμά τους,«ενώ θα επαναλάβει τη διατύπωση από πρόσφατη ομιλία της ότι ”οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την εμπιστοσύνη μας ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο εγκαίρως».

Νωρίτερα, αστάθεια καταγράφηκε στις ασιατικές αγορές στον απόηχο των τελευταίων υποσχέσεων του Πεκίνου για τόνωση της οικονομίας. Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο ότι θα εφαρμόσει μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης με έκδοση περισσότερων χρεογράφων. Ωστόσο, δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τα σχεδιαζόμενα μέτρα – συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα και την κλίμακα τους. Το γεγονός αυτό άφησε τους επενδυτές μετέωρους, σε μια επανάληψη του σκηνικού που είχε σημειωθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι δείκτες Shanghai Shenzhen CSI 300 και Shanghai Composite της Κίνας κατέγραψαν ισχυρή άνοδο, αλλά ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ – ο οποίος έχει μεγαλύτερη έκθεση σε ξένους επενδυτές – υποχώρησε. 

Η Goldman Sachs αναθεώρησε την πρόβλεψή της για το πραγματικό ΑΕΠ της Κίνας το 2024 στο 4,9% από το προηγούμενο 4,7%, επικαλούμενη τις «πιο δυναμικές και συντονισμένες» πολιτικές τόνωσης της οικονομίας από τις κινεζικές αρχές, αλλά η πρόβλεψη αυτή εξακολουθεί να είναι κάτω από την επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη 5%. Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα αποτελεί σημαντική εξαγωγική αγορά για τις μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Αγορές: Η Κίνα απογοητεύει τους επενδυτές – Παράταση αστάθειας

S&P: Έρχονται περισσότερες χρεοκοπίες κρατών την επόμενη δεκαετία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News