Business & Finance Κυριακή 13/10/2024, 17:42
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Η Κίνα απογοητεύει τους επενδυτές – Παράταση αστάθειας

Αγορές: Η Κίνα απογοητεύει τους επενδυτές – Παράταση αστάθειας

Η πολυαναμενόμενη συνέντευξη του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας το Σάββατο δεν αναμένεται να προσδώσει στις αγορές τη δύναμη πυρός που ήλπιζαν οι επενδυτές και ως εκ τούτου η αστάθεια μετά το πρόσφατο παγκόσμιο ράλι, που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, πιθανότατα θα παραταθεί.

Παρότι ο υπουργός Οικονομικών Lan Fo’an υποσχέθηκε περισσότερη στήριξη για τον προβληματικό τομέα των ακινήτων και έκανε λόγο μεγαλύτερο κρατικό δανεισμό προκειμένου να στηριχθεί η οικονομία, κατά την ενημέρωση δεν αναφέρθηκε ένα πρωτογενές ποσό σε δολάρια για νέα δημοσιονομικά κίνητρα που ήθελαν να ακούσουν οι αγορές. Η έλλειψη νέων κινήτρων για την τόνωση της κατανάλωσης, η οποία αποτελεί αδύναμο κρίκο της οικονομίας, είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι traders ενδέχεται να αισθάνονται απογοητευμένοι.

Το υπουργείο «προσπάθησε το καλύτερο δυνατό», αλλά υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτού που ανακοινώθηκε και αυτού που περίμενε η αγορά, δήλωσε ο Shen Meng, διευθυντής της επενδυτικής τράπεζας Chanson & Co. με έδρα το Πεκίνο. «Έτσι, το συνολικό κλίμα για τους επενδυτές είναι αρνητικό», πρόσθεσε.

Τι ανέμεναν οι αγορές

Πριν από το Σαββατοκύριακο, οι επενδυτές και οι αναλυτές που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg ανέμεναν ότι η Κίνα θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης έως και 2 τρισεκατομμύρια γιουάν (283 δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων πιθανών επιδοτήσεων, κουπονιών κατανάλωσης και οικονομικής στήριξης για οικογένειες με παιδιά.

«Το περιθώριο για περαιτέρω δημοσιονομικά κίνητρα είναι ακόμη στο τραπέζι», δήλωσε η Britney Lam, επικεφαλής του τμήματος long-short μετοχών της Magellan Investments Holdings Ltd. 

Παράλληλα, τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν την Κυριακή είναι πιθανό να εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών. Έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα αυξήθηκαν λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν τον Σεπτέμβριο, ενώ οι χρεώσεις εργοστασίων μειώθηκαν για 24ο συνεχόμενο μήνα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη της πολιτικής για να βοηθηθεί η οικονομία να ξεφύγει από τον αποπληθωρισμό. 

Ο δείκτης CSI 300 διολίσθησε κατά 3,3% την περασμένη εβδομάδα, αλλά εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 21% από τις 23 Σεπτεμβρίου, την ημέρα πριν η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοινώσει μια ευρεία δέσμη μέτρων που περιελάμβανε μείωση των επιτοκίων και στήριξη της ρευστότητας για την αγορά μετοχών. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng China Enterprises Index έχασε 6,6% την περασμένη εβδομάδα μετά από άνοδο άνω του 30% τις τρεις προηγούμενες εβδομάδες.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Κίνα: Θα αυξήσει σημαντικά τον δανεισμό για να τονώσει την ανάπτυξη

«Whatever it takes» στην Κίνα – Μια ακόμα ευκαιρία να πείσει τις αγορές

Κίνα: Ερχεται δημοσιονομικό μπαζούκας – Δαπάνες έως και 1,4 τρισ. δολάρια

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News