Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή άνοδος αποδόσεων – Στο στόχαστρο η Γαλλία

Ομόλογα: Μικρή άνοδος αποδόσεων – Στο στόχαστρο η Γαλλία

Ανοδικά αντέδρασαν οι αποδόσεις των γαλλικών 10ετών κρατικών ομολόγων στον προϋπολογισμό για το 2025 που παρουσίασε η κυβέρνηση της Γαλλίας με μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος. Την ίδια στιγμή, η απόδοση των γερμανικών 10ετών άγγιξε υψηλό μηνός. 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ υπό την πίεση των αγορών αλλά και των Βρυξελλών για την ανάληψη δράσης, παρουσίασε σχέδια ύψους 60 δισ.ευρώ για μείωση δαπανών και αύξηση φόρων σε πλουσίους και μεγάλες επιχειρήσεις. 

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 3,058%, αγγίζοντας υψηλό πέντε εβδομάδων. 

Το spread έναντι των γερμανικών διαμορφώθηκε στις 77,5 μονάδες βάσης, στα ίδια επίπεδα με τη συνεδρίαση της Πέμπτης. 

Οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναφέρουν ότι οι φορολογικές αυξήσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση θα καταφέρει να ανταποκριθεί στο στόχο για το έλλειμμα του 2025. 

Η απόφαση της Fitch για το αξιόχρεο της Γαλλίας αναμένεται εναγωνίως από τους επενδυτές σήμερα το βράδυ, αν και οι αγορές θεωρούν πιο πιθανή μία υποβάθμιση από τη Moody’s στις 25 Οκτωβρίου.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,28% αφού αυξήθηκε στο 2,299%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Στη γερμανική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,26%. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς σταθεροποιήθηκε στο 3,57% με άνοδο τριών μονάδων βάσης. Στην ελληνική 10ετία, η απόδοση ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,21% με το spread στις 96 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,46%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 138 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News