Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 17:50
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Βγήκαν άμυνες στην πτώση – Εβδομαδιαίες απώλειες 1,47%

ΧΑ: Βγήκαν άμυνες στην πτώση – Εβδομαδιαίες απώλειες 1,47%

Μικρή αντίδραση χωρίς τζίρο βγήκε στην τελευταία συνεδρίαση μιας «κόκκινης» εβδομάδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών την ώρα που οι διεθνείς αγορές οδεύουν προς νέα ρεκόρ με ώθηση από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τα πρώτα αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών.

Η αγορά είχε κινηθεί σε πτωτική τροχιά για τέσσερις συνεχείς συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 1,83%.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.416,78 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,37%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.417,42 μονάδες (+0,41%). Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε πτώση 1,47%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 9,56%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 112,06 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 24.752.719 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,48%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,24%.

Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 1.206,76 μονάδες, ενώ σε επίπεδο εβδομάδα έχασε 1,72%. Ανοδικά συνέχισε η Εurobank με κέρδη 0,99% στα 1,9895 ευρώ, η Πειραιώς έκλεισε στο +0,9% και τα 3,7 ευρώ, ενώ η ΕΤΕ είχε πιο περιορισμένη άνοδο 0,38% στα 7,45 ευρώ. Απώλειες 0,17% και 0,45% κατέγραψαν οι Alpha και Κύπρου.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ (+2,02%), του ΟΤΕ (+1,99%), της Autohellas (+1,53%), της Eurobank (+0,99%) και της Πειραιώς (+0,90%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-0,86%), της Lamda Development (-0,79%), της Τιτάν (-0,76%) και της Aegean (-0,69%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 7.050.331 και 4.501.962 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 27,89 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 11,91 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 64 μετοχές, 41 πτωτικά και 24 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, η Wall Street οδεύει στην πέμπτη εβδομάδα κερδών συμπαρασύρωντας σε άνοδο και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα νέα δεδομένα ως προς τις τιμές χονδρικής που βοήθησαν να αμβλυνθούν οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός επιμένει να είναι υψηλός. Τα στοιχεία αυτά βοήθησαν να μετριαστούν ορισμένοι φόβοι που προκλήθηκαν από τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Σεπτεμβρίου, ο οποίος αυξήθηκε ελαφρώς περισσότερο από το αναμενόμενο.

Η αυξανόµενη προσφορά «χαρτιών» εκ µέρους των εισηγµένων αποτελεί στην παρούσα φάση το κυριότερο story του ελληνικού Χρηµατιστηρίου, µε τις κεφαλαιακές ενισχύσεις να τονώνουν την εταιρική ευρωστία, τη διασπορά µετοχών και την γκάµα των επενδυτικών επιλογών, σηµειώνει στην «Καθημερινή» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής. Στον αντίποδα, στην «άνυδρη» λεωφόρο Αθηνών, των συγκεκριµένων σε αυτή τη φάση δυνατοτήτων, η απορρόφηση πολύτιµης ρευστότητας γίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ταυτόσηµη ενός ελαφρώς πτωτικού και ανησυχητικού καναλιού των τιµών σε Γενικό Δείκτη και επιµέρους αποτιµήσεις.

Παρότι δεν αγνοείται η εκπληκτική πορεία που έχουν να επιδείξουν οι αποτιµήσεις επιλεγµένων τίτλων τα τελευταία χρόνια, το Χ.Α. εσχάτως συνεχίζει να χάνει πολύτιµες ευκαιρίες και χρόνο να συµπορευθεί µε τις ξένες αγορές. Βεβαίως, τα πολεµικά µέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το profit taking σε ιστορικά υψηλά και οι ενδείξεις ηπιότερης µείωσης των επιτοκίων παρέµβασης συντηρούν την απροθυµία ανάληψης επιπλέον επενδυτικών ρίσκων.

Πλέον «το ερώτηµα του ενός εκατοµµυρίου» είναι από πού θα αντληθούν τα «φρέσκα κεφάλαια» που τόσο πολλή ανάγκη έχει το Χ.Α. ώστε να υπερκεράσει τα ζητήµατα κορεσµού και «αποστράγγισης» ρευστότητας που το ταλανίζουν. Καλό βεβαίως το rotation (εναλλαγή) τίτλων, αλλά εξ ορισµού δεν µπορεί να οδηγήσει µόνο του τον Γενικό Δείκτη προς το προ ολίγων µηνών επιτευχθέν πολυετές υψηλό των 1.500+ µονάδων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Προς πέμπτη εβδομάδα κερδών – Απογοήτευσε η Tesla

Ευρωαγορές: Διστακτικότητα με το βλέμμα σε Βρετανία, Κίνα και ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News