Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 11:34
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δειλή αντίδραση μετά την τετραήμερη πτώση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δειλή αντίδραση μετά την τετραήμερη πτώση

Επιφυλακτική προσπάθεια αντίδρασης καταγράφεται την Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης καταγράφει συνολικές απώλειες σε ποσοστό 1,83%.

Την ίδια ώρα, οριακές είναι οι μεταβολές στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τα αδύναμα στοιχεία για τη βρετανική ανάπτυξη, ενώ αναμένουν τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών και την αυριανή παρουσίαση των μέτρων δημοσιονομική στήριξης που θα λάβει η Κίνα.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.415,5 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,3% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,33%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,26%. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,42% με μοιρασμένα τα πρόσημα καθώς ΕΕ και Πειραιώς ενισχύονται, ενώ Alpha και Eurobank καταγράφουν ήπιες απώλειες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco, της Aegean Airlines, της ΔΕΗ και της Πειραιώς. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Ελλάκτωρ.

Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι για μια ακόμα μέρα στραμμένο στον τραπεζικό κλάδο και κυρίως στην Εθνική, η οποία δείχνει να σταθεροποιείται σε τιμή χαμηλότερα του placement. 

Η αυξανόµενη προσφορά «χαρτιών» εκ µέρους των εισηγµένων αποτελεί στην παρούσα φάση το κυριότερο story του ελληνικού Χρηµατιστηρίου, µε τις κεφαλαιακές ενισχύσεις να τονώνουν την εταιρική ευρωστία, τη διασπορά µετοχών και την γκάµα των επενδυτικών επιλογών, σηµειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής. Στον αντίποδα, στην «άνυδρη» λεωφόρο Αθηνών, των συγκεκριµένων σε αυτή τη φάση δυνατοτήτων, η απορρόφηση πολύτιµης ρευστότητας γίνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις ταυτόσηµη ενός ελαφρώς πτωτικού και ανησυχητικού καναλιού των τιµών σε Γενικό ∆είκτη και επιµέρους αποτιµήσεις.

Παρότι δεν αγνοείται η εκπληκτική πορεία που έχουν να επιδείξουν οι αποτιµήσεις επι- λεγµένων τίτλων τα τελευταία χρόνια, το Χ.Α. εσχάτως συνεχίζει να χάνει πολύτιµες ευκαιρίες και χρόνο να συµπορευθεί µε τις ξένες αγορές. Βεβαίως, τα πολεµικά µέτωπα σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, το profit taking σε ιστορικά υψηλά και οι ενδείξεις ηπιότερης µείωσης των επιτοκίων παρέµβασης συντηρούν την απροθυµία ανάληψης επιπλέον επενδυτικών ρίσκων.

Πλέον «το ερώτηµα του ενός εκατοµµυρίου» είναι από πού θα αντληθούν τα «φρέσκα κεφάλαια» που τόσο πολλή ανάγκη έχει το Χ.Α. ώστε να υπερκεράσει τα ζητήµατα κορεσµού και «αποστράγγισης» ρευστότητας που το ταλανίζουν. Καλό βεβαίως το rotation (εναλλαγή) τίτλων, αλλά εξ ορισµού δεν µπορεί να οδηγήσει µόνο του τον Γενικό ∆είκτη προς το προ ολίγων µηνών επιτευχθέν πολυετές υψηλό των 1.500+ µονάδων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Διστακτικότητα με το βλέμμα σε Βρετανία, Κίνα και ΗΠΑ

Wall Street: Προβλημάτισαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Πιέσεις και στους 3 δείκτες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News