Business & Finance Παρασκευή 11/10/2024, 10:57
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Διστακτικότητα με το βλέμμα σε Βρετανία, Κίνα και ΗΠΑ

Ευρωαγορές: Διστακτικότητα με το βλέμμα σε Βρετανία, Κίνα και ΗΠΑ

Οριακές απώλειες καταγράφουν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να αξιολογούν τα αδύναμα στοιχεία για τη βρετανική ανάπτυξη, ενώ αναμένουν τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζικών κολοσσών και την αυριανή παρουσίαση των μέτρων δημοσιονομική στήριξης που θα λάβει η Κίνα.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά περίπου 0,06% στις 518 μονάδες ενώ λόγω της αστάθειας τελευταίων συνεδριάσεων οδεύει προς εβδομαδιαίες απώλειες. Στους επιμέρους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 19.207,45 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 σημειώνει πτώση 0,13% και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,1%, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται κατά σχεδόν 0,1%. 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή έδειξαν ότι η ανάπτυξη της Βρετανίας «έτρεξε» με 0,2% σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις, και αφού δεν είχε σημειωθεί αύξηση τους δύο προηγούμενους μήνες. Σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, το ΑΕΠ αυξήθηκε μόλις κατά 1%, κάτω από την αύξηση 1,4% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι.

Τα στοιχεία «παρέχουν κάποια στήριξη στην άποψή μας ότι μια ήπια επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους είναι πιο πιθανή από μια ακόμα ύφεση», ανέφεραν οι αναλυτές της Capital Economics, σε σημείωμά τους.

Ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να χαλαρώσει για άλλη μια φορά την πολιτική της, ιδίως επειδή ο πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται πλέον κάτω από τον μεσοπρόθεσμο στόχο της.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας συγκάλεσε ενημέρωση για τη δημοσιονομική πολιτική το Σάββατο, με τους επενδυτές να αναμένουν περισσότερα δημοσιονομικά κίνητρα για την αναζωογόνηση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Οι αγορές αναμένουν ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει νέες δαπάνες ύψους 2 έως 3 τρισ. γουάν (280- 420 δισ. δολαρίων), αλλά υπάρχει νευρικότητα σχετικά με το κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες.

Η Κίνα αποτελεί σημαντική εξαγωγική αγορά για πολλές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ η οικονομία της κλυδωνίζεται λόγω της υποτονικής καταναλωτικής δαπάνης και της κρίσης στα ακίνητα.

Στον εταιρικό τομέα, η μετοχή της BP υποχωρεί σχεδόν 1% μετά τη ανακοίνωση του ενεργειακού κολοσσού ότι το καθαρό χρέος στο τέλος του τριμήνου αναμένεται τώρα να είναι υψηλότερο.

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής, ωστόσο, επικεντρώνεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς οι αμερικανικοί τραπεζικοί κολοσσοί – JPMorgan Chase, BNY Mellon και Wells Fargo- πρόκειται να ανακοινώσουν τα τριμηνιαία αποτελέσματά τους πριν από το άνοιγμα της Wall Street. Αυτά τα αποτελέσματα των τραπεζών σηματοδοτούν συνήθως την έναρξη της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ και θα αποτελέσουν δοκιμασία για μια χρηματιστηριακή αγορά που βρίσκεται κοντά σε υψηλά ρεκόρ και διαπραγματεύεται σε υψηλές αποτιμήσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανάπτυξη 0,2% για τη βρετανική οικονομία τον Αύγουστο

Wall Street: Προβλημάτισαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό – Πιέσεις και στους 3 δείκτες

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News