Business & Finance Πέμπτη 10/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σκαμπανέβασμα αποδόσεων μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Ομόλογα: Σκαμπανέβασμα αποδόσεων μετά τα στοιχεία στις ΗΠΑ

Περιόρισαν την αρχική τους άνοδο οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ προς το τέλος της συνεδρίασης, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό και τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.  

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το Σεπτέμβριο, όμως η ετήσια άνοδος ήταν η μικρότερη σε διάρκεια μεγαλύτερη των τρισήμισι ετών. 

Επίσης, αυξήθηκαν οι αιτήσεις για χορήγηση ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, γεγονός που έκανε τους επενδυτές να περιμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ανέβηκε στην αρχή της συνεδρίασης στο 2,28%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίου για να υποχωρήσει προς το τέλος στο 2,26%. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση διαμορφώθηκε αρχικά στο 2,28% για να κλείσει τη συνεδρίαση στο 2,25%.

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 77 μονάδες βάσης, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Μισέλ Μπαρνιέ να παρουσιάζει σήμερα το βράδυ τον προϋπολογισμό για το 2025. 

Σύμφωνα με τη Citi, οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τις λεπτομέρειες σχετικά με τη μείωση των δαπανών, ενώ η συνολική εικόνα θα επηρεάσει τις αποφάσεις των οίκων για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, που αρχίζουν την Παρασκευή με τη Fitch. 

Στο επίκεντρο και ο πορτογαλικός προϋπολογισμός του 2025, καθώς η κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας έχει υποβαθμίσει τις προτάσεις της για δύο μεγάλες φορολογικές μειώσεις, με αντάλλαγμα να πείσει τους Σοσιαλιστές της Αντιπολίτευσης να εγκρίνουν τον προϋπολογισμό. 

Το spread των πορτογαλικών έναντι των γερμανικών περιορίστηκε στις 49 μονάδες βάσης. Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 3,55% με το spread έναντι των γερμανικών στις 128 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,18% με το spread στις 95 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,43%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν στα 104 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News